Съзнание

Свалиха имунитета на Марин льо Пен

Правната комисия на Европейския парламент реши днес с голямо мнозинство да бъде свален депутатският имунитет на кандидат-президента на Франция Марин льо Пен. Решението е заради това, че тя е публикувала снимки с насилие, дело на „Идил“.

Следващата стъпка е решението да бъде потвърдено от целия парламент с гласуване в пленарна зала. За момента все още няма насрочена дата за това, сочат източници от европарламента.

Льо Пен е разследвана и във Франция заради три снимки с екзекуции на ИДИЛ, публикувани от нея в Twitter през 2015 г., включително от обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули. Правната комисия е разгледала въпроса днес по искане на френските съдебни власти, за да прецени дали действията на Льо Пен са уместни за европейски депутат.

Льо Пен е във все по-оспорвана надпревара за президентския пост с още двама кандидати, тя вече е със спряна заплата от ЕП заради злоупотреба с европейски средства. Самата тя окачестви правните действия срещу себе си като политическа намеса в предизборната кампания, където тя е водещ кандидат, и призова за мораториум върху разследванията, докато минат изборите.

Според последни социологически сондажи на общественото мнение Льо Пен ще спечели първия тур, но ще загуби на втория на изборите във Франция.

БТА