Новини

Пак заговориха за живота след смъртта

Човечеството е очаровано от смъртта от милиони години. То се вглежда в зловещи ритуали, образи и теории за „отвъдното“, за да си помогне да разбере дали има смисъл.

Защото смъртта е една от последните загадки, оставаща до голяма степен непозната независимо от огромните научни постижения. Що се отнася до това, което се случва след физическия край е разбираемо властватването на популярните теории за бели светлини и виждането на живота кинематографично пред очите ви.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Съмнения изразени от учени дали това е така стана една от причините тези дни отново се заговори в научните среди за живота след смъртта. Дори бе открит огромен център за замразяване на тела в САЩ (http://bit.ly/2c6ai04) с цел да бъдат събудени за живот след стотици години.

Научната фантастика да ни събудят след 300 години е фактКогато преди две години група германски психолози от техническия университет в Берлин доказа, че съществува живот след смъртта милиони хора по света се усъмниха в новината. Да припомним фактите: За 4 години учените провели експерименти върху 944 доброволци, които с помощта на лекарства изпадали в състояние на клинична смърт за 20 минути. Този тип техника е използвана през последните няколко години при спешни случаи, когато е необходимо да се събуди пациент на прага на смъртта. Изключително дългата продължителност на опита е станала възможна едва наскоро, благодарение на развитието на кардиополмоналната реанимация. Познати са и други подобни изследвания, имащи по-скоро характер на халюцинация. Но за първи път д-р Бертолд Акерман и неговият екип вярват, че откриват форма на дуализъм между тяло и ум.

---

Професор Робърт Ланза от медицинската школа на университета „Уейк Форест” смята, че според теорията за биоцентризма смъртта е илюзия, създадена от нашето съзнание. Според нея животът и биологията са център на действителността и животът е този, който създава Вселената, а не обратно. Това означава, че човешкото съзнание определя формата и размера на обектите в нея. Това твърдение от своя страна породи лавина от научни коментари.

Битката за доказателства, че живеем след смъртта не спират да заливат страниците на електронните издания.  Университета в Саутхемптън също публикува резултати от изследване проведено в над 2000 случая на оцелели след сърдечен удар. В хода на проучването са интервюирани 2,060 пациенти от Австралия, САЩ и Великобритания, които са оцелели след сърдечен арест и са установили, че над 40%  заявяват, че имат някаква форма на съзнание, дори след като са били обявени за клинично мъртъви.

---

За това пък в религията на изток никой не се съмнява в думите на древните писания. Блаженият извървява своя път до четвъртото измерение на съзнанието, където Вселената на отделните неща се трансформира в Абсолютната вселена на Целостта. Там всяко нещо губи обичайния си вид и приема форма на течна радост. Никакви мисли не достигали до там, затова Буда я нарекъл шуня – Великата Пустота.

Идеята за безсмъртието се среща при голяма част от древните народи. Гърците и евреите използват термина в смисъл на призрачно съществуване в царството на „сенките“ . В Древен Египет и Индия преобладава учението за прераждането на душите, което отскоро автори свързват с пътуването на съзнанието в различни измерения.

НП по материали от Mirror, Wikipedia.