26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Куршуми летят на източната граница на ЕС, окупирана от хиляди мигранти (Обзор)

Лавров предлага Брюксел да плаща на Беларус да ги държи на своя територия. Урсула фон дер Лайен зове за нови санкции.

Беларус извършва атака срещу ЕС, използвайки мигрантите като оръжие. Това обвинение отправи Полша, след като източната ѝ съседка прати хиляди отчаяни мигранти към границата.

Във вторник на браздата се разнесе стрелба,

произведена според полските войници от беларуска страна в опит да се засили хаосът на и без това напрегнатата ситуация.

Президентът на Полша Анджей Дуда обвини беларуския си колега Александър Лукашенко, че е “атакувал полската граница и ЕС по безпрецедентен начин”, посочвайки, че над 1000 “предимно мъже” мигранти са си направили лагер между двете страни.

Като външна граница на ЕС Полша ги спира, а Беларус блокира пътя, по който може да се върнат.

Между 3000 и 4000 мигранти

от азиатски и африкански страни, които искат да стигнат до Полша от Беларус, се намират в непосредствена близост до границата, коментира Мюлер и добави, че в Беларус има повече от 10 000 нелегални, “които са готови да преминат границата”. Също така нови самолети от арабски страни редовно пристигат в Беларус.

Минск от своя страна обвини Варшава за хаоса по границата. Граничният комитет на Беларус съобщи, че звуците от стрелба на границата се чуват от полската страна.

Европейски лидери смятат,

че Лукашенко умишлено създал кризата, за да накаже ЕС за подкрепата към продемократичните протести в страната му и налагането на санкции срещу режима му, след като през май пътнически самолет на “Райънеър” бе насилствено приземен в Минск.

Според тях беларуският лидер примамил мигрантите в страната си с фалшиви обещания за безпроблемно преминаване в Европа, след което ги принудил да се струпат на границата в условия на студ с малко храна и вода.

Беларус, подкрепян от Москва,

отрича твърденията и казва, че хората са законно търсещи убежище. Руският външен министър Сергей Лавров дори пусна идеята ЕС да предостави финансова помощ на Беларус, както направи с Турция, за да я насърчи да спре преминаването на мигранти в блока.

Според него Брюксел трябва да бъде последователен в начина, по който третира трети страни, използвани от бежанците, за да преминат в блока.

Лукашенко определи действията на Полша като изнудване, като прехвърля танкове “Леопард” на границата.

Кризата продължава от месеци,

но влезе в нова фаза в понеделник, когато хиляди мигранти внезапно пристигнаха и се опитаха да щурмуват оградата на полската граница, използвайки дървета и лопати. Полша изпрати хиляди граничари, подкрепени от армията и полицията.

Литва също придвижва войски към границата си с Беларус, за да се подготви за евентуален приток на бежанци. Властите въведоха и извънредно положение в страната.

Шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен

поиска нови санкции срещу Минск. “Призовавам държавите членки най-накрая да одобрят разширения режим на санкции срещу беларуските власти, отговорни за тази хибридна атака”, каза Фон дер Лайен.

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис призова беларуските летища също да бъдат включени в списъка със санкции. Според него именно през тях се осъществява трафикът на нелегална миграция с полети от Иран, Турция и други страни.

“ЕС ще проучи как да санкционира, включително чрез включване в черен списък, авиокомпаниите от трети страни, които са активни в трафика на хора”, коментира Урсула фон дер Лайен.

В подобен черен списък може да попадат турските авиолинии, авиакомпания “Белавиа” , “Флай Дубай” и националният превозвач на Беларус. 

по в-к 24 часа