Новини

Кой създаде странни шапки на статуите Моаи?

Великденският остров е място, наситено с мистерии и мистерии, които привличат туристи и изследователи от цял ​​свят.

Известните гигантски статуи на острова, наречени моаи, имат необичайни червени шапки, които все още предизвикват много въпроси от учени и туристи.

Последните изследвания на археолозите обаче дадоха нови отговори на тези въпроси

Според археологическите проучвания червени шапки, наречени пукао, са били добавени към главите на статуите след издигането им.

Това означава, че статуите са завършени без шапки и след това са добавени. Те са издълбани от червен камък, открит в кариера от другата страна на острова.

Изследователите открили,

че за да преместят шапките до върха на статуята, те са използвали техниката на разкопчаване, доказан метод за преместване на тежки товари, който използва въжета, прекарани под обекта.

Благодарение на въртящото се рамо, това прави сравнително лесно повдигането на тежки предмети по рампи.

Изследователите също установяват, че целият процес изисква по-малко от 15 работници.

Защо обаче се добавят шапки към главите на статуите остава загадка?

Много изследователи смятат, че шапките са били използвани за разграничаване на статуи или за означаване на силата на определена статуя.

Освен това археолозите са установили, че не всички статуи са имали шапки, което може да означава, че не всички моаи са били еднакви и са имали една и съща функция.

Заслужава да се отбележи също,

че кариерата, където са били изковани шапките е на повече от 12 километра от кариерата, където са били издълбани статуите.

Това означава, че преместването на шапките до върховете на статуите е изисквало много усилия и технически способности.

Някои изследователи предполагат, че за придвижване на шапките са използвани дървени конструкции и въжета, както и впрегатни животни, като бикове.

От инженерна гледна точка

това би било изключително трудно и рисковано, особено предвид огромното тегло на статуите и необходимостта да се държат изправени.

Възможно е да са използвани методи за преместване на шапките, които все още са неизвестни.

Някои изследователи дори предполагат,

че древните цивилизации може да са имали достъп до някаква технология, която днес не можем да обясним.

Във всеки случай движението на шапките към върховете на статуите на Великденския остров остава загадка за учени и археолози.

Този архитектурен и инженерен подвиг на древните цивилизации е бил впечатляващ и вдъхновяващ от векове и може никога да не бъде напълно разкрит и обяснен.