Новини

Кой е мъжът, основал Илюминатите? Тайната доктрина

Илюминатите са тайно общество, основано в Германия през ХVIII век. Организацията има особена репутация в културата, като се свързва с безброй конспиративни теории.

Илюминатите са вдъхновили редица художествени творби, които още повече допринасят за легендите около тях.

Първоначално тайното общество било нещо много по-различно от това, което днес описват конспиративните теории. Те били в крак с доминиращото философско движение по това време – Просвещението.

Баварските Илюминати

Орденът на Илюминатите, който исторически се отнася към Баварските Илюминати, е основан от Адам Вайсхаупт – немски философ и професор.

Той е роден през 1748 година в Инголщад, в независимото Курфюрство Бавария. Баща му починал, когато Вайсхаупт бил само на 5 години и бил отгледан от баба си, привърженик на Просвещението.

На 7 години Адам започнал да посещава йезуитско училище, тъй като идвал от католическо семейство.

На 20 годишна възраст той вече завършил докторантура по право. Няколко години след това станал професор в Университета в Инголщад.

Въпреки че в този период Йезуитите губели все повече от влиянието си, те притежавали власт в университета.

Тъй като Вайсхаупт бил поддръжник на идеите на Просвещението, той бил в постоянна борба с църквата, която му пречела да споделя идеите си.

Масоните

Първоначално Вайсхаупт възнамерявал да се присъедини към Масоните – тайно общество, чиито членове споделяли ценностите на Просвещението.

Не се знае защо Вайсхаупт променил решението си. Едно предположение е това, че не му достигали финансови средства, за да бъде приет в една от масонските ложи.

Друга легенда разказва, че впоследствие се чувствал заблуден от идеите на масонството. Все пак той бил вдъхновен от тях за ритуалите и организационната структура на тайното общество, което щял да основе сам.

Орденът на Илюминатите

През 1776 година Вайсхаупт основал Орденът на Илюминатите.

Мисията му била да се противопостави на влиянието на религията върху обществото и на злоупотребата с власт от страна на държавата, чрез запазване на дебатите, критиката и свободата на словото.

Първата среща на Илюминатите била на 1 Май 1776 година в гората близо до Инголщад. Тя включвала 5 от най-талантливите ученици по право, лично избрани от Вайсхаупт.

След това Адам набрал и други членове от университета. Едно от условията било кандидатът да е на възраст под 30 години.

Вайсхаупт смятал, че след тази възраст човек трудно би възприел нови идеи. Година след това той се присъединил към масонска ложа, от която също започнал да набира кандидати.

След няколко години членовете на Ордена достигнали около 3000 хиляди. Те идвали от всички части на Европа.

Докато първоначално те били студентите на Вайсхаупт, с разрастването на Ордена те включвали благородници, политици, интелектуалци, доктори и писатели.

Успешното разрастване на Илюминатите

довело и до техния крах. През 1784 един от бившите членове, Йосиф Утцшнайдер, написал писмо до херцогинята на Бавария.

Предполага се, че в него той разкрил дейността на Илюминатите. Едно от обвиненията срещу членовете било, че те организирали заговор, заедно с Австрия срещу Бавария.

Херцогът-Електор на Бавария бил предупреден за Илюминатите и издал декрет, забраняващ основаването на каквито и да е общества без одобрението на закона.

В годините след това бил директно забранен

Орденът на Илюминатите, като членове на тайните общества щели да бъдат осъждани на смърт.

Вайсхаупт загубил поста си в университета. До края на живота си той живял в Гота, Саксония и преподавал философия.

Въпреки че тайното общество на Вайсхаупт дошло до своя край, неговото завещание продължава, както можем да видим в безкрайните конспиративни теории, свързани с Илюминатите. И едва ли някой си мисли, че Орденът е преустановил своята работа.

ancient-origins.net