Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

България

Клането в Тракия е геноцид. Жертва ли руската армия Стара Загора?

Геноцидът над българите

в Стара Загора през 1877 година е чудовищен. Командването на Руската армия, според авторитетни изследвания има косвена вина за случилото се.

За ХIХ век, Стара Загора е най-големият унищожен град в Европа.

Преди атаката на Сюлейман паша, в града са приютени още 200000 бежанци от тракийските села.

Съдбата им е ужасна,

защото дори в момента на атаката няма никаква заповед за отстъпление и евакуиране.

Руската армия и генерали жертват населението, за да се спаси кампанията им на Балканите. Тази хипотеза набира днес все повече популярност сред авторитетни историци.

Руското командване знае прекрасно, каква сила се стоварва срещу Стара Загора. Знае също, че Сюлейман паша се готви да даде имено тук решително сражение на генерал Гурко.

Но командването на руската армия не предприема никакви ходове за защитата на българския град.

Напротив пази в тайна

от населението реалната бойна обстановка. Така хиляди са обречени на заколение. И както става видно загиват в църквите на Стара Загора и лозята около града.

Руснаците изтеглят отряда на Гурко от Нова Загора. Посоката е директно към Стара Планина, където изнасят линията на защитата.

В равното оставят няколко български дружини, две сотни казаци и разни „бакарски“ войски да подлъжат Сюлейман паша в Зарата и да го забавят.

Битката за Стара Загора продължава 3-4 дни

Всяко семейство се организира за защита на своя дом или улица, издигат се барикади. Част от съоръженията и част от домовете се превръщат в крепости, от които се стреля безмилостно. Касапницата е ужасна.

Когато пада и последният християнски дом, остават живи предимно пленените жени и момичета, които са отведени и в продължение на седмица са изнасилвани и после убити.

След година настъпва възмездието и причинителите на тази трагедия я изпитват на гърба си. Отмъщението на оцелелите българи също е зверско и жестоко.

Прогресивната европейска общественост

осъжда жестокостите на турците. Въпреки това страховити кланета са извършени в Стара Загора, Карлово, Каварна, Търговище, Елена, Калофер, Казанлък, Нова Загора и други селища.

След боевете при село Дуранлии (Калитиново) през юли 1877 година корпусът на Самуел Франсоа Леви (Сюлейман паша) извършва кланета и палежи, които напомнят Батак и Перущица, Панагюрище и Клисура, Ново село и Дряновския манастир.

Избити са хиляди руски военнопленници.

В Стара Загора са избити над 12 300 души, а според някои изследвания и много повече. Част от костите са останали в направения наблизо там параклис.

НП/2022

от Уикипедия: Битката при Стара Загора от 19 до 31 юли 1877 г. е сражение от Руско-турската война между част от Предния руски отряд (Старозагорския руски гарнизон, в чийто състав са дружини на Българското опълчение) и Централната османска армия.

Води се едновременно с битките при Нова Загора и Дуранли. Завършва с победа на турците и е последвана от масови убийства на българското население в града.