Тайни и загадки

Китайски археолози откриха неочаквана находка

Археолозите, които разкопават древно погребение близо до град Лоян в китайската провинция Хенан, са приятно изненадани от неочакваната находка. 

В херметически затворен бронзов съд откриват 3,5 литра странна, мътна течност.

По време на откритието не става ясно какво е, но съдейки по факта, че течността е поставена в богата гробница, наред с други ценности, тя очевидно има някаква стойност за починалия и близките му.

Ето и подробностите

Град Лоян е основан през 11 век пр.н.е. По това време се e наричал Ченджоу (成 周). 

През 770 г. пр.н.е. д. владетелят на Джоу Пинг-ванг мести столицата на страната тук, като по този начин започва историческия период на Източен Джоу, когато градът е кръстен Wangcheng (王 城, „Wang City“). 

През следващите векове Лоян многократно губи и отново придобива статута на столица на всички видове царства и на целия Китай като цяло. 

Китайските благородни родове 

живеели в града почти през цялото време, а мъртвите били погребвани в близост до него.

Неотдава е открита гробница, която е принадлежала на знатна личност, живяла по време на династията Западна Хан, управлявала от 202 г. пр. Н. Е. до 8 г. сл. н. е 

В допълнение към съда с еликсира в погребението са открити много рисувани глинени съдове, нефрит и бронзови предмети. 

Останките на погребания също са 

запазени непокътнати, но в Daily Mail не са дадени подробности от биографията му.

„Това е първият път, когато митични „лекарства за безсмъртие“ са открити в Китай“, казва Ши Джиаджен, ръководител на Института за културни реликви и археология в Лоян, който е шеф на разкопките. 

„Съдържанието на шишето е от голямо значение за изучаване на древнокитайски теории за постигането на безсмъртие и еволюцията на китайската цивилизация.“

Лабораторните тестове показват, 

че отварата се състои главно от калиев нитрат и алунит, които не са токсични, но въпреки това се използват в пестициди, торове и ракетни горива.

Не е необичайно високопоставени служители и императори да пият токсични еликсири в древен Китай в името на безсмъртието.

Император Цин Ши Хуанг, който за първи път обединяваКитай вероятно е починал след прием на „хапчета за безсмъртие“, от които живакът е неразделна част.