Новини

Кипи ли космосът от живот и копнеем ли да се върнем там?

Когато Карл Сейгън и Стивън Соутър създават телевизионния филм „Космос“ в края на 70-те години, много неща са различни.

В онези години САЩ и Съветският Съюз държат цялата планета като заложник на една безкрайна криза, наречена Студената война. Богатството и научният гений на нашата цивилизация са впрегнати в бясна надпревара за въоръжаване.

В нея са включени повече от половината

световни учени и светът е затрупан с 50 000 ядрени оръжия. Днес всичко е различно. Но дори сега, след 20 от най-плодотворните години в историята на науката, прозренията на Сейгън се оказват пророчески.

Те са не само история на научните постижения, но и опит за извисяване на духа до едно фундаментално прозрение: единството ни с Вселената.

Карл Сейгън е учен, поел много удари заради дързостта си да разсъждава.

Търсенията на 40 000 поколения

от наши прадеди доведоха до откритието на нашите координати в пространството и времето.

Карл Сейгън твърди: „Големината и възрастта на космоса са отвъд границите на обикновения човешки разум.“

Според него нашият вид е млад и смел, и любопитен. Той има голям потенциал.

През последните няколко хилядолетия човечеството направи най-невероятните и неочаквани открития за космоса и мястото ни в него.

Бъдещето зависи от това доколко добре разбираме този космос, в който се реем като мъничка прашинка в утринно небе.

За да открием истината, е нужно и въображение, и скептицизъм. Без страх от разсъждаване, но и внимателно отличаване на разсъждението от факта.

Космосът е препълнен с примамливи истини,

с изтънчени взаимоотношения, с прекрасния механизъм на природата.

Повърхността на Земята е брегът на космическия океан. На този бряг сме научили почти всичко, което знаем.

Напоследък започнахме да навлизаме малко по-навътре, може би до глезените, а водата изглежда така гостоприемна.

Една част от нас знае, че това е мястото, откъдето сме дошли. Ние копнеем да се завърнем… и можем да го направим, защото космосът е и вътре в нас – ние сме изградени от звездна материя.

Ние сме средство космосът да опознае себе си. Пътешествието за всеки от нас започва тук.

Изследваме с кораба на нашето въображение, неподвластен на обикновените ограничения за скорост и големина. Изтъкан от музиката на космическата хармония, той може да ни отведе навсякъде в пространството и времето.

Съвършен като снежинка, органичен като семе на глухарче, той ще ни отнесе до световете на мечтите и световете на фактите.

Интелигентните същества са еволюирали

и са преработили планетарната повърхност в едно мащабно инженерно предприятие. В галактиката Млечен път може да има много светове, в които материята е развила съзнание.

Дали са много по-различни от нас? Как ли изглеждат? Каква е тяхната политика, технология, музика, религия? Възможно ли е дори да не можем да си представим тяхната култура. А дали те също са заплаха за самите себе си?

Градивните частици на живота са навсякъде. Те се създават лесно. Но в колко ли светове тези сложни молекули са се съчетали във форми, които бихме нарекли живи?

мат. по Карл Сейгън