Новини

Катаклизмите, които могат да убият живота на Земята

Датският научен журналист Ларс Хенрик Огор публикува статия, че супервулканите застрашават съществуването на живот на Земята. Но какво още е заплаха за цивилизацията според автора?

Вулкани

През 1991 г., когато „Огненият хълм“ Пинатубо избухна на филипинския остров Лусон, средната температура на Земята падна с 0,5 °C.

Северноамериканският супервулкан Йелоустоун се е събуждал три пъти през последните 2 милиона години, последният път преди около 75 хиляди години. Друго такова бедствие може да застраши целия живот на планетата.

Пепелта в атмосферата ще блокира слънчевата светлина с години, растенията ще спрат да произвеждат кислород, водораслите в океана ще умрат, хранителните вериги ще бъдат прекъснати, много видове ще изчезнат от глад и слана.

Най-неприятното е, че мегаизригванията не могат да бъдат предвидени, така че живеем в буквалния смисъл „върху буре с барут“.

Ядрена война

Но супервулканите далеч не са единствената заплаха за живота на Земята. Списъкът е доста дълъг и на първо място в него е глобалната ядрена война.

Ударните вълни от ядрени експлозии ще унищожат градовете, ще изпарят буквално гори и водни обекти. Нивото на радиация ще се повиши многократно, причинявайки увреждане на живата тъкан и последващи мутации.

Ще избухнат смъртоносни епидемии, гигантски пожари и наводнения.

Епидемии

Последните събития показаха, че човечеството все още не е в състояние бързо и ефективно да реагира на биологични заплахи, а появата дори на един нов вирус води до значително намаляване на популацията.

Все още никой няма да даде точни цифри, но до края на пандемията от коронавирус на планетата ще има десетки милиони починали.

Разбира се, вирусите най-често застрашават един или два вида, но ако сред тях има един, който може напълно да унищожи човечеството, за нас вече няма да има значение.

Заплаха от космоса

Животът на нашата планета също може да изчезне по причини, идващи отвън. Първото нещо, което идва на ум, е падането на гигантски метеорит.

Днес повечето учени са сигурни, че именно метеорит е убил динозаврите. Преди около 66,5 милиона години 10-километров астероид се сблъска със Земята.

Силата на експлозията е 2 милиона пъти по-голяма от най-мощната термоядрена бомба, създавана някога от човечеството.

Космосът може да ни изпрати и други смъртоносни „поздрави“. Евентуално свръхмощно слънчево изригване може сериозно да повлияе на климата на Земята и освен това да парализира работата на цялата електроника.

Избухване на свръхнова

Избухване на свръхнова на по-малко от 10 светлинни години ще предизвика масивен взрив на енергия, известен като „избухване на гама-лъчи“.

За съжаление човечеството не може да повлияе на нито една от горните опции. Единственото, което ни успокоява, е статистиката. Вероятността за всички тези глобални катастрофи е доста малка.

Супервулканични изригвания, експлозии на свръхнови и падане на гигантски астероиди са доста редки, дори и по геоложки стандарти.

Все още има опасност и следователно единственият възможен начин за спасяване на цивилизацията е да излезе в космоса възможно най-скоро, да овладее междузвездните пътувания и да намери нов дом за човечеството.

Разбира се, това няма да се случи утре или вдругиден, но нека вярваме, че все още имаме време. И дано човечеството бъде достатъчно умно, за да избегне всичко това.

НП/2021