Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Новини

Предсказанията на астролога на Третия райх

Името на Карл Ернст Крафт

е известно на малцина. В нацистка Германия да афишираш способности на астролог не било безопасно.

Крафт е роден в Базел през 1900 г. Той бил много надарен още от детството си, особено в областта на математиката и статистиката.

След като се дипломирал в математическия факултет, той почти десет години работил върху книгата „Основи на астробиологията“, в която изложил своята теория за възможността за предсказване на бъдещето на човека въз основа на изучаването на неговия тип.

Към началото на 40-те години на ХХ век,

Крафт се отличавал сред своите колеги астролози с енциклопедичността на знанията си и способностите си да предвижда бъдещи събития.

Отначало нацистите не признавали неговия талант и го преследвали, тъй като не харесвали окултистите и масоните. Самият Хитлер обаче, както Рудолф Хес и Химлер са използвали услугите му.

Върхът на популярността си Крафт достига след като предсказва атентат срещу Хитлер между 7-10 Декември 1939г.

Предсказанието

си той изпратил на приятеля си Фесъл, който работел в апарата на Химлер. След като прочел писмото Фесъл не го огласил. Едва когато на 8 декември в бирария Бюргенау в Мюнхен избухнала бомба Фезел си спомнил за писмото и изпратил на Хес телеграма, в която съобщил за предсказанието на Крафт.

Астрологът веднага бил арестуван и изпратен в Гестапо за разпит. Невинността му била доказана, той бил освободен, а след освобождаването му − прикрепен към Министерството на пропагандата, оглавявано от Гьобелс.

В неговите задължения влизало

разшифроване на написаното от Нострадамус, което било нужно на Гьобелс за укрепване идеологическите позиции на фашизма.

Самият Крафт бил убеден, че в предсказанията на Нострадамус се съдържат обнадеждаващи пророчества за Третия райх и че планът „Барбароса“ ще донесе успех на Германия.

Зашеметяващият успех в първите дни на войната уверил Хитлер в могъществото на астрологията.

Крафт предупредил:

За да спечелят войната е необходимо да я завършат до 1943 г. Това е вярно, тъй като Германия достигнала пика на своето могъщество именно през 1942 година.

А след това нейната мощ започнала да отслабва под силите на ударите на Съветския съюз и неговите съюзници.

В периода 1940-1941 Крафт съставял хороскопи за Хитлер и за най-близките му сътрудници.

След 1941 г. неговата популярност започнала да избледнява. През 1942 г. той бил арестуван и хвърлен за една година в затвора.

След освобождаването

му бил инструктиран да направи хороскопи за съюзническите генерали. Крафт направил хороскопи на Ромел и Монтгомъри. Сравнявайки ги, той отбелязал: „Монтгомъри е несъмнено по-силен от Ромел.“ Оказал се прав.

Продължавайки астрологичните наблюдения Крафт стигнал до извода, че в близко бъдеще английските бомби ще разрушат министерството на пропагандата в Берлин.

Своите предсказания

той изпратил до висшите инстанции на Райха. Писмото предали в Гестапо, а Крафт бил арестуван за антиправителствена пропаганда.

Условията в затвора са били много тежки и здравето на Крафт рязко се е влошило, той се разболял от тиф.

Все още не оздравял, той бил първият изпратен в концентрационния лагер Заксенхаузен. А на 24 ноември 1944 транспортиран до Бухенвалд. Там на 8 януари, 1945 г. намира смъртта си.

НП/2022