26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Канабисът вече е разрешен в Германия…

От 1 април германците ще могат легално да ползват марихуана – те ще могат да държат 50 грама вкъщи, което се равнява на около 160 цигари, и 25 навън – близо 80 цигари.

Това стана възможно, защото долната камара на парламента току-що гласува законопроекта с мнозинство от 407 гласа при 226 „против“ и четири гласа „въздържал се“.

Отглеждането на канабис вкъщи също ще бъде легализирано, като на едно домакинство ще бъдат разрешени до 3 растения. Очаква се законопроектът да бъде приет от Горната камара (Бундесрата) на 22 март. 

Полицията в някои части на Германия

вече често си затваря очите за пушенето на обществени места, въпреки че притежаването на марихуана за развлечение все още е незаконно.

Според министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, който е инициатор на реформите, употребата на канабис сред младите хора се увеличава от години въпреки съществуващия закон.

Неговата цел е да подкопае черния пазар, да защити пушачите от замърсен канабис и да прекъсне източниците на приходи за организираните престъпни групи.

С този вот Германия днес преодоля

още едно препятствие в плановете на коалиционното правителство за ограничено законно ползване на марихуана, подчинено на множество правила, регулации и рестрикции.

Пушенето на марихуана в близост до училища, детски и спортни площадки остава забранено. Всъщност пазарът ще бъде строго регулиран, така че намирането и купуването няма да бъде лесно. 

При окончателно одобряване на закона

отглеждането и притежанието на малки количества канабис за лична употреба от пълнолетни лица ще бъде разрешено от 1 април, докато дружествата за споделено отглеждане и използване на канабис ще могат да функционират легално от 1 юли.

Плановете за легализиране на марихуаната бяха силно критикувани от медицински асоциации, от съдебната власт и местни политици.

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах обаче заяви, че настоящата ситуация “не е приемлива по никакъв начин“ и допълни, че основната цел на законопроекта е да контролира разпространението и да пребори нелегалната търговия. 

24 часа