Новини

Какво става щом мозъкът мисли за лечението по друг начин?

Когато бях малка и се чувствах болна, баба ми правеше препечена канела. Така започва един много откровен разказ на Кали Браун, автор и писател.

Чувствах сякаш опитвах любовта й с всяка хапка и когато приключвах с канелата, болката в стомаха ми беше изчезнала магически.

По-късно разбрах, че млякото с масло и рафинираната захар с канела не ми помагат за храносмилателните проблеми.

Но по някакъв начин тази храна винаги ме караше да се чувствам по-добре. Как става това? Тук се крие мистерията на плацебо ефекта.

Магията на плацебо

Науката не може да докаже, че когато баба ми ми даваше ароматнaта канела с любезна усмивка и огромна прегръдка, незабавно се чувствах по-добре.

Но като петгодишно дете със сигурност изпитвах това. Макар че баба ми може и да не е осъзнавала, че е използва силата на плацебо ефекта.

Плацебо ефектът е по същество идеята, че мозъкът може да убеди вашето тяло, че фалшивото лечение е реално.

Когато вашият мозък мисли лечението за реално,  може да предложи реални решения и да стимулира изцелението на организма.

Плацебо ефектът ни показва колко мощен е умът ни, колко мощно е нашето съзнание, тъй като можем да променим биологията си, използвайки нашите убеждения.

Творят ли мислите реалност?

Много от вас може би са играли с концепцията „Случва ви се това, което мислите през по-голямата част от времето“, което означава, че мислите ви буквално стават реалност.

Бизнесмени като Кевин Трудо са го използвали, за да направят милиарди долари.

А много хора се радват на доказателствата на закона за привличането. Но как действа това, когато става дума за нашето здраве?

„Плацебо ефектът е повече от позитивно мислене. Вярвайки, че лечението или процедурата ще работи. Става въпрос за създаване на по-силна връзка между мозъка и тялото и как те работят заедно“, казва професор Тед Капчук от Медицинския център на Бет Израел Диаконес.

Въпреки че не разбираме как ефектът от плацебото всъщност действа, статия на Харвардския университет обяснява действието му.

„То включва сложна невробиологична реакция, която съдържа всичко от увеличаване на чувствителните невротрансмитери, като ендорфини и допамин, до по-голяма активност в определени региони на мозъка. Тези региони са свързани с настроението, емоционалните реакции и самосъзнанието. Всичко това може да има терапевтична полза.“

Проучване, проведено от Капчук през 2014 г., изследва плацебо ефекта по отношение на мигрената. Една група от участници взела лекарство против мигрена, в което е отбелязано името на лекарството.

Другата група приема плацебо, наречен „плацебо“ (което означава, че те са били наясно, че те са плацебо групата). А трета група не взима нищо.

Няма да повярвате на това

Шокиращо резултатите показват, че плацебо лекарството е 50% толкова ефективно, колкото и действителното лекарство за болка при мигрена.

Въпреки че участниците са знаели кой е бил в плацебо групата и кой не.

Изследователите стигат до заключението, че това до голяма степен се дължи на обикновения акт или ритуал на приемане на хапчета, тъй като се смята за утешаващо за хората.

„Хората асоциират ритуала по приемане на медицински грижи като положителен лечебен ефект“, казва Капчук.

„Дори да знаят, че това не е лекарство, действието може да стимулира мозъка да мисли, че тялото се излекувало“.

Друго изследване, проведено от Baylor School of Medicine, разглежда операцията при пациенти с болка в коляното. Те са разделени на три групи.

Първата се подлага на операция на коляното, при която хирурзите отстраняват увредения хрущял.

На другата група пациенти е премахнат възпалена част, която причинява проблеми в коленните стави.

Третата група получава „фалшива“ операция и пациентите са подмамени да мислят, че действително са имали операция на коляното.

Лекарите направили разрез и нанесли солена вода върху коляното, както при обикновена операция.

А след това направили шевове, но без да правят реална операция на коляното.

Резултатите били удивителни

Групата на плацебо операцията се подобрила точно както и другите две групи, които са имали операция.

Някои от тези данни може да не са нови за вас, тъй като монаси и други учители проповядват силата на ума в продължение на години.

Много хора успешно са използвали комбинация от мисли, медитация и емоционално изцеление, за да лекуват болести за много дълго време.

Аз лично вярвам, че нашите мисли стават наша реалност. Експериментирах с това и установих, че е вярно във всички аспекти на живота, включително в здравето.

Ако вярвате, че можете да се излекувате чрез положително мислене и други начини използващи ума тогава аз вярвам, че увеличавате шансовете си да успеете да подобрите своето здраве.

По същия начин ако не вярвате, че умът ви може да промени общото ви здравословно състояние вероятно няма да видите забележими разлики – защото това е, което вярвате.

Автор Кали Браун, CE