Хипотези

Какво се случва в Антарктида и дали учените имат отговор?

Учени съобщават за първата сериозна регистрирана топлинна вълна в Антарктида.

Екпертите изразяват опасенията си, че подобни явления могат да нанесат дългосрочни щети върху животни, растения и екосистеми.

Специалисти от Австралийската антарктическа програма са регистрирали първата отчетена топлинна вълна в изследователската база Кейси в Източна Антарктида.

Това става по време на летния сезон 2019-2020 в южното полукълбо, докато рекордно високи температури бяха измерени и на Антарктическия полуостров.

Какви са фактите?

В периода между 23 и 26 януари в база Кейси са отчетени най-високите максимални и минимални температури. 

Като топлинна вълна се класифицират три последователни дни с регистрирани изключително високи максимални и минимални температури.

В посочения отрязък минималните температури са били над нула градуса Целзий, а максималните – над 7,5 градуса Целзий.

На 24 януари 2022 година, в база Кейси е отчетена температура от 9,2 градуса Целзий – с 6,9 градуса по-висока от средната за станцията и най-високата, регистрирана някога на това място. 

Следващата сутрин „заковава“ рекорд за най-висока минимална температура с 2,5 градуса Целзий.

Температурни рекорди падат през февруари 2022 и в изследователски бази на Антарктическия полуостров, като средните дневни температури за месеца надхвърляха дългосрочните показатели с между 2 и 2,4 градуса Целзий.

Какво следва?

Изследователите казват, че въз основа на предишния опит от необичайно горещи лета в Антарктида, могат да очакват през идните години да бъдат докладвани многобройни биологични ефекти – свидетелство за това как климатичните промени засягат дори най-отдалечените кътчета на планетата.

В съвместно изявление авторите на изследването посочват, че Антарктида „не е имунизирана срещу“ екстремни климатични проявления.

Според прогнозите те ще са по-чести и интензивни в резултат на измененията в климата.

„Светът напълно основателно се е фокусирал върху пандемията от коронавируса, но това не променя факта, че планетата продължава да се затопля. Антарктида може и да е изолирана от останалата част на света, но влиянията ѝ са глобални“, пишат изследователите.

Учени регистрираха най-горещия ден в Антарктида – на 6 февруари 2022 температурата, измерена в аржентинската база „Есперанса“, достигна 18,3 градуса по Целзий, колкото в известния с топлото си време Лос Анджелис.

dpa.com