Тайни и загадки

Какво означават имената на страните по света. Познаха ли за нас?

Замисляли ли сте се някога

какво означава името на родната ви страна или на страната, където ще ходите?

Етимологията е наука за произхода на думите. Ако я приложите към географията, ще получите интересни и странни названия, над които да се замислите, да се чудите, или да се смеете.

„Страната на многото зайци“ всъщност е Испания. „Страната на честните хора“ – зад това име се крие Бенин.

Компанията „Credit Card Compare“ е нанесла на картата истинските – удивителни и познавателни, названия на страните по света.

Названията на много страни са възникнали поради случайност или грешка − поради некачествен превод, недоразбиране при общуването  с местните жители или промени в езика на страната.

България, например, буквално е преведена като „Дом на смесените племена“. Тълкуването оставяме на вас.

Африка

Картата на Африка − люлката на цивилизацията, повече от всичко поразява с разнообразието от местни названия. Например Етиопия означава „страната на изгорените лица“.

Името си „страната на огньовете“, Малави дължи на древния ритуал по изгарянето на гореща суха трева, с помощта на който местните жители подготвяли земята за отглеждане.

Как е получил своето име Сенегал:  португалските моряци често чували разговорите на местните рибари, които често споменавали на местния волофски диалект думите „суну гаал“, което в буквален превод означава „нашето кану“.

Други примери: „страната на голямото езеро“ е Чад, а „лъвските планини“ е Сиера Леоне. Ботсуана означава „тези, които са си отишли“.

Европа

Европа е континент на изследователи и завоеватели от различни народи, етноси  и култури.

Названието на Франция означава „страната на яростните хора“. „Северният път“ е бил древния маршрут на викингите, дал названието на Норвегия, а думата „уилиш“, с която англосаксонците наричали ​​“чужденците“, се превърнала в Уелс – „страната на чужденците“.

България е определяна като страната на многото племена.

Северна Америка

Италианският изследовател Америго Веспучи разбрал, че Северна Америка не е част от Азия. Именно в негова чест нарекли новия континент.

Други имена описват една или друга страна на държавата: Панама е „мястото на изобилие от риба“, Гватемала е „страната с многото дървета“, а Гренада е „земята на наровете“.

Названието на Мексико произхожда

от опростения испански превод на името на ацтекската столица − „в центъра на Луната“.

Екваторът, пре минаващ през три страни от Южна Америка, е  споменат само в името на едната от тях − Еквадор.

В другите участва „водната“ тематика: Аржентина, на територията на която се намира река Ла Плата, е обявена за „страната на сребристата река“.

Къщите на кокили, строени от жителите на Венецуела, напомняли на изследователите за венецианската архитектура, оттук и името – „Малката Венеция“; а Гвиана, на езика на местното население, е „страната на многото водоеми“,.

Името на Бразилия означава „Червена като въглен“.

Името на Ирак,

заобиколен от суша почти от всички страни и притежаващ къса шест километрова линия на брега, вероятно е произлязло от арабския „ал-Ирак“ − „близо до водата“.

Само че, най-вероятно, се има предвид не морето, а реките Тигър и Ефрат. Доста интересен е Азербайджан, или „защитеният от огън“.

Названието на Мианмар се състои от „миан“ („бърз“) и „мар“ − „здрав“ или „силен“. Второто название на същата държава, Бирма, е непосредствено свързано с преобладаващата етническа група бирманци.

Океания

Съвременното название на Австралия е дошло от доста прозаична фраза, която означава „неизвестната южна земя“. Нова Зеландия: нейното древно име означава „страната на дългия бял облак“. А Папуа – Нова Гвинея, се превежда като „хората с къдравите коси“.