България

Какво и как да направите тази нощ, за да се сбъднат желанията ви

Нощта на 5-и срещу 6-и януари е една от най-магичните. Това е мистичното време на Мълчаната вода. Поверията гласят, че наречени с вяра желанията се сбъдват. 

Ритуалът е много древен и дори езически. Свързан е с вярата в очистителната, целебна и магическата сила на водата, която ние българите познаваме от хилядолетия.

Паметта на водата е много старо знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода.

Колобрите са учили, че в полунощ водата оживява и започва да общува с нашето минало, настояще и бъдеще.

Какво се прави в нощта срещу Водици?

Когато се здрачи достатъчно на 5 януари вечерта, се налива вода в котле.

Ако няма вкъщи такова, може да се използва чаша или малка тенджерка. Желателно е избраният съд да не е пластмасов.

Водата се изнася навън. Хващате съда с две ръце и притихвате малко с водата. Оставете я да ви усети, подишайте зимния въздух с нея, поздравете я, кажете името си на глас.

Постойте още малко така, а след това се приберете вкъщи. Нека водата да остане няколко часа под небето, за да се „измълчи“ и пречисти.

Точно преди полунощ

излезте отново при нея и я хванете с две ръце и изречете на глас най-голямото си желание. Отново притихнете и помълчете с нея.

Опитайте се да си представите как ще изглежда животът ви, когато точно това желание бъде изпълнено, да видите картината във вашата вода.

И на глас кажете най-старото и най-силно наричане: Реченото ми да бъде сторено! После покрийте водата с чиста кърпа (по възможност бяла) и се приберете.

Когато се събудите сутринта на 6 януари, първо идете при водата си. Измийте си очите с нея и с много обич отпийте от вашето сбъдване. И пак. Склонете чело пред водата и й благодарете.

След това я приберете. Можете да я изпиете цялата или по-малко, да наръсите с останалото от нея дома си, да полеете цвете. Това е наречена вода и тя ще носи енергията на желанието ви.

Силата й е право пропорционална на емоцията, която сте вложили в нея и на количеството вяра, изпълваща душата ви.

Празникът Водици

е разделен на три части: започва от 5-и януари вечерта – нощта на Мълчаната вода, 6-и януари е Мъжки водици.

Тогава млади мъже се хвърлят в реката за здраве, а мъжките бебета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже.

Хвърлянето на Кръста е много стар обичай, който символизира връщането на животворното начало на водата.

Затова на този ден водата лекува. На 7-и януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и женски бебета до една година.

Тъй като женската утроба носи силата на сътворението, жените понасят котли с жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и благоденствие.

На 7-и януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от водата и сътворението.

НП/2023