Новини

Какво да очакваме след силния пик на слънчева активност?

Тази година Слънцето достигна своя пик на активност и последствията от това събитие се усещат в цялата Слънчева система.

Неотдавнашното слънчево изригване от клас X-12 беше най-мощното от две десетилетия, причинявайки поредица от технологични повреди и зрелищни астрономически явления.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

На Земята сме свидетели на прекъсвания на радиото и полярни сияния, възникващи на необичайно ниски географски ширини.

Тези полярни сияния, обикновено видими само в полярните региони, боядисваха нощното небе с живи цветове дори в умерените ширини.

Слънчевото петно

Слънчевото петно ​​AR 3664, отговорно за този „хаос“, се премести от другата страна на Слънцето малко след полярните сияния.

Европейската космическа агенция (ESA) и НАСА изпратиха своя космически кораб, за да запишат последиците от изригването, което освободи гама лъчи и рентгенови лъчи, които достигнаха Марс само за няколко минути.

Космическият кораб Mars Odyssey на НАСА временно загуби контакт със своята „звездна камера“ поради атака от слънчеви частици.

Това събитие подчертава уязвимостта на технологиите в космоса пред лицето на слънчевата активност.

Радиацията

Детекторът за оценка на радиацията (RAD) на марсохода измери радиационната доза от събитието, еквивалентна на 30 рентгенови снимки на гръдния кош.

Това представлява значителен риск за здравето на бъдещите астронавти, които могат да се сблъскат с подобни условия, докато пътуват в дълбокия космос.

Орбиталната сонда MAVEN на НАСА наблюдава сияния на Марс, които са особено ярки в резултат на слънчевото изригване.

Без магнитно поле за защита на планетата, частиците проникнаха директно в атмосферата, създавайки грандиозен спектакъл.

ESA потвърди, че скоро ще предостави наблюдения на събитието от няколко космически мисии.

НП