Какво би станало, ако въртенето на Земята изведнъж спре?

Какво би станало, ако въртенето на Земята изведнъж спре? Геологът Джеймс Цимбелман проведе изследване за възможните последици от този хипотетичен сценарий.

Според Цимбелман, въпреки че идеята за внезапното спиране на въртенето на Земята звучи като научна фантастика. Въпреки това, в случай на такова катастрофално събитие, трябва да се помни първият закон на Нютон.

Вероятностите

Когато сте на слънчев плаж на екватора, всичко изглежда спокойно и премерено. Но ако Земята внезапно спре, ние, заедно с околната среда, ще се преместим на изток със свръхзвукова скорост.

Професорът по науките за Земята и околната среда Джоузеф Леви предупреждава, че сблъсъците ще бъдат фатални и водата ще се ускори, създавайки гигантски цунами.

Дървета и сгради, които изглеждат здрави, ще бъдат уязвими на непреодолима сила. Материалите ще могат да издържат на компресия, но разтягането, когато Земята внезапно спре, ще доведе до разрушение.

Оцеляването

Леви посочва, че шансовете за оцеляване се увеличават близо до полюсите, където скоростта на въртене е по-ниска. Повечето населени райони обаче са далеч от полюсите, което излага жителите на риск от високи скорости.

Ако Земята изведнъж спре да се движи, разпределението на деня и нощта ще се промени драстично.

Продължителността на един „ден“ може да бъде шест месеца, излагайки половината планета на продължително въздействие на слънчева светлина, с отрицателни последици за културите и водните ресурси.

Слънцето и светлината

Разпределението на слънчевата светлина би нарушило обичайния модел на времето. Слънчевата радиация обикновено е насочена към екватора и създава предвидими въздушни течения.

Рязкото спиране обаче ще доведе до затруднения при прогнозирането на времето и промени в атмосферните условия.

Въпреки постепенното забавяне на въртенето на Земята поради приливно спиране, причинено от Луната, научните доказателства сочат, че е невъзможно да се спре напълно поради огромната енергия и размер на планетата.

Според учени от НАСА вероятността въртенето на Земята внезапно да спре е изключително малка.

nasa.org