Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Здраве

Каква роля играят антиоксидантите в организма?

Свободните радикали и нестабилните молекули в организма нарушават метаболитните процеси и предизвикват окислителни реакции.

Антиоксидантите свързват тези елементи, спасявайки клетките, удължавайки младостта, предотвратявайки увреждането на ДНК и развитието на неоплазми.

Невъзможно е да се предпазите от свободните радикали, те проникват в тялото с въздух, вода, храна. Ето защо е важно да приемате антиоксиданти или да се храните правилно, набавяйки така необходимите вещества.

Благоприятното въздействие на антиоксидантите върху организма

Има цяло семейство вещества, които свързват свободните радикали. Ако обясним антиоксидантите с прости думи, то това са рекламираните Омега 3 и 6 мастни киселини, витамините от групи В, А и Е, коензим 10, ресвератрол.

С балансирана диета човек получава достатъчно антиоксиданти. Въпреки това е необходимо да се ядат цитрусови плодове, сладки пиперки, спанак, цвекло, морска риба, варена или на пара, ядки, броколи.

Често яденето на правилните храни

е епизодично и обичайната храна покрива едва 10% от нуждата от антиоксиданти. Веществата са жизненоважни и те влияят на тялото, както следва:

  • Значително намаляване на броя на мутациите. Значително намалява вероятността от развитие на злокачествени тумори.
  • Свързват свободните радикали, подобрявайки клетъчното хранене, метаболитните процеси.
  • Забавете стареенето. Антиоксидантите са включени в кремовете и маските против стареене.
  • Предотвратяване на неправилно или ускорено разграждане на продуктите в организма. Предотвратяване на растежа на вредна флора в стомашно-чревния тракт.

Избор на антиоксиданти

Основното правило е, че едно вещество, да речем Омега3, не може да покрие всички нужди. Необходимо е да се осигури балансиран прием на основните групи антиоксиданти в организма.

Препоръчително е да се анализира диетата. Например, ако дневната трапеза съдържа птиче месо, моркови, чушки или домати, то те покриват част от нуждите на организма.

Останалите антиоксиданти

трябва да бъдат получени от таблетка или сироп. Изобилието от различни комплекси ви позволява да коригирате този компонент към текущата диета.

За подобряване на състоянието на кожата, подмладяване, също се препоръчва използването на кремове и маски, обогатени с антиоксиданти.

Малък излишък не се отразява

на тялото по никакъв начин. Ето защо, не се страхувайте от прекомерна доза, по-важно е да се опрете на гарантирано минимално изискване.

Именно той ще спаси клетките на тялото, ще нормализира метаболитните процеси и ще забави стареенето.

Ето защо е важно да имате висококачествено хранене и да приемате необходимите добавки, ако е необходимо, последното изобщо не бива да ви притеснява.

НП/2022