Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Здраве

Каква информация за здравето е кодирана в косата ни?

От проблеми със сърцето до специфични витаминозни дефицити бялата коса разкрива състоянието на организма. Бихме могли да четем по нея, след като научим какво означават посланията й.

Първите побеляващи кичури не са от алармиращите знаци. Те просто маркират факта, че остаряваме, дори когато се появяват преждевременно, когато сме още на 24-25 години.

Но в други ситуации бялата и сивата коса могат да индикират повече от биологическата ни възраст.

Правилото „50-50-50“

Нека първо уточним какво може да се приеме за преждевременно побеляване.

Всеки космен фоликул съдържа пигмент, наречен меланин, който придава на цвят на косъма. Това е същото нещо, което оцветява и кожата.

С напредване на възрастта произвеждаме по-малко меланин, което води до побеляване на косата.

Дерматолозите обикновено използват правилото „50-50-50“, което гласи, че на 50 години 50% от населението има поне 50% сива коса.

Въпреки това, някои хора побеляват рано. Но какво е рано?

Както WebMD съобщава: „Обикновено косата на белите хора започва да побелява в средата на 30-те години, на азиатците в края на 30-те и на афро-американците в средата на 40-те им години.“

Дефицит на витамини

Наистина ранните бели кичури вероятно показват наличието на хранителен дисбаланс.

„Ниските нива на витамин В12 са известни с това, че причиняват загуба на пигмент на косата“, казва д-р Картик Кришнамурти, директор на дерматологичната клиника в Медицинския център Монтефиоре в Бронкс, Ню Йорк.

Проучване пък установява ниски нива на витамин D3, серумен калций и серумен феритин в хората, които преждевременно имат бяла или сива коса.

Ранното побеляване на косата също може да бъде признак на проблем с хипофизата или щитовидната жлеза. Ако имате подобни опасения, най-добре е да си направите изследвания.

Повишен риск от сърдечни заболявания

Според проучване, публикувано от Европейското кардиологично дружество, побелялата коса е свързана с повишен риск от сърдечни заболявания при мъжете.

В проучването 545 възрастни мъже са били разделени на групи въз основа на това дали имат коронарна артериална болест и колко сива или бяла коса притежават.

Количеството на побелялата коса на главата на всеки мъж е било оценено по скала от 1 до 5, като 1 е почти без, а 5 е чисто бяла коса.

Учените са събрали данни и по отношение на хипертонията, диабета, навиците за тютюнопушене и семейната история на мъжете.

На финала са установили, че при резултат от косата 3 или повече се наблюдава повишен риск от заболяване на коронарните артерии, независимо от възрастта и установените навици.

Участниците, които вече са имали заболяване на коронарните артерии, са имали статистически значимо по-висока оценка на избелването на косата и по-висока калцификация на коронарните артерии.

Побеляване заради тютюнопушене

Проучване, публикувано в Indian Dermatology Journal, установява връзка между тютюнопушенето и цвета на косата.

Според авторите му при пушачите имат два и половина пъти по-висок шанс да се окажат преждевременно със сива коса в сравнение с хората, които не пушат.

Всъщност пушенето може да направи и повече за увреждането на вашите коси. Някои химикали в дима понякога се утаяват в клетките на косата, а това води до оплешивяване.

Генетично обусловена бяла коса

Това го знаем отдавна: ако родителите, бабите и дядовците ни са побелели по-рано, то шансовете това да се случи и с нас са големи.

През 2016 г. науката дори откри точния ген, отговорен за сивата коса. Той се нарича IRF4 и преди е бил свързан с производството на светли коси при хора от европейски произход.

Благодарение на напредъка на генетиката днес вече се знае, че IRF4 всъщност е свързан с побеляването и посивяването на косата.

MNN