Здраве

Каква е причината да се чувстваме по-добре около водата?

„Хората изпитват ползите от водата, независимо дали са близо до океан, езеро, река, плувен басейн или само като слушат успокояващия звук на фонтана“, казва биологът и автор на книгата „Синият ум“ Уолъс Никълс.

Повечето селища са построени в близост до водни басейни, не само поради практически причини, а защото ние хората  сме привлечени от синьото пространство.

Много  поети, художници и моряци споделят за усещането за мир, което настъпват в тях, когато са в или близо до  вода. 

Качествата на водата

Сега учените определят количествено и положителните когнитивни и физически ефекти на водата.

Оказва се, че живеенето по крайбрежието води до подобрено чувство за физическо здраве и благополучие.

И контактът с вода предизвиква медитативно състояние, което ни прави по-щастливи, по-здрави, по-спокойни, по-креативни и по-способни на страхопочитание.

„Водата се смята за еликсир и източник на живот. Тя покрива повече от 70% от повърхността на Земята, съставлява почти 70% от тялото ни и представлява над 70% от сърцето и мозъка ни.“- казва Никълс.

Тази дълбока биологична връзка  предизвиква незабавна реакция в нашите мозъци, когато сме близо до водата.

Водата и човека

Всъщност самото виждане и слушане на водата увеличава притока на кръв към мозъка и сърцето и предизвикват отпускане.

Освен това Никълс твърди, че водата е антидот на състояние на безпокойство, създадено от засилената урбанизация и почти постоянното разчитане на технологиите.

Доклад от 2017 г. на Американската психологическа асоциация за стреса и технологията отбелязва, че почти половината от всички възрастни и 90% от младите хора са станали „постоянни пулове“, ангажирайки се с екрани и социални медии през цялото време.

Прекарвайки времето си в океани, реки, езера, водопади, фонтани и дори душове хората могат да се противопоставят на това.

Водите отблъскват  депресията и безпокойството, насаждани от сравнително новите технологии.

Контактът с водата помага да се противопоставим на „сивия ум“

Така изследователите наричат прекарването на прекалено много време в затворено помещение, залепени за монитори, което може да доведе до състояние на летаргия, липса на мотивация и недоволство.

Учените откриват, че дори и да погледнете изображение на вода, ще се почувствате по-спокойни. 

Майкъл Венгер, декан в центъра на Сан Франциско на будистките изследвания, препоръчва да се слуша шума на вода, за да се изчисти умът.

НП/2022