Хипотези

Каква е причината да съществува животът?

Ново проучване, публикувано на АrXiv.org, твърди, че самото ни съществуване е свързано с гравитационните вълни.

Това са мистериозните вълни в пространство-времето. Без тях вероятно нямаше да има напреднали форми на живот, включително и ние.

Известно е, че животът изисква само няколко ключови елемента: водород, въглерод, азот и кислород. Някои прости форми на живот могат да съществуват с тези елементи, произлезли от Големия взрив или създадени от звезди.

Въпреки това, най-малко двадесет елемента

са необходими за образуването на бозайници, включително хора. Два от тях, йод и бром, са продукти на така наречения r-процес, който възниква по време на сливането на неутронни звезди.

Ключът към този процес са гравитационните вълни. Те пренасят енергия от въртяща се двойка неутронни звезди, карайки ги да се сблъскат и освобождават огромни количества енергия.

Тази енергия задвижва r-процеса, произвеждащ йод и бром, жизненоважни за еволюцията на живота.

Говорят експертите

„Без гравитационните вълни килоновите, тези сливания на неутронни звезди, биха били много по-редки“, казва един от авторите на изследването, професор Джон Елис от Кралския колеж в Лондон. „Без килонова, без елементи на r-процес, без хора.“

Разбира се, тази хипотеза може да бъде оспорена. Някои смятат, че дори при липса на йод и бром животът би могъл да възникне, но да се развие по различен начин.

Въпреки това, авторите на изследването твърдят,

че тези елементи на r-процеса може да не са единствените, необходими за поддържане на живота.

„Ако искате да направите ябълков пай от нулата, първо трябва да измислите вселената“, каза веднъж Карл Сейгън.

Може би вселената, задвижвана от гравитационни вълни, е специално проектирана да създава живот, какъвто го познаваме.

Това изследване ще изисква допълнителна проверка, но то още веднъж потвърждава съществуването на връзка между космоса и живота на Земята.