Здраве

Как природата преструктурира мозъка ни

Ако разходка из парка ви позволява да се отпуснете и да се насладите на настоящия момент, значи сте се свързали с природата. Но какво се случва точно в този момент?

Градският живот е сравнително нова концепция за нашия вид

През по-голямата част от еволюцията си сме живяли в тесен контакт с природата.

Въпреки удобствата на градския живот, той е свързан с високи нива на психични заболявания, включително депресия.

Изследвания на човешкото поведение направени в института по психология в Берлин, предлагат няколко начина за увеличаване на ползите от природата, дори в градовете:

Създаването на природна гледка около вас

оказва влияние на благосъстоянието.Градските деца, имащи природна гледка от своя дом, имат по-високи нива на самодисциплина и разбиране за света.

Прекарвайки цялото си време в градската джунгла, съществува шанса да се стресирате и постоянно да се тревожите за всичко.

Проучването доказало,

че 90-минутна разходка в тих, зелен парк снижава нивото на отрицателни мисли до минимум. Докато 90-минутно шофиране по забързана магистрала, не дава такъв ефект.

Друга част от проучването, показало повишена производителност на работната памет и намалена тревожност, след 50-минутна разходка край естествена среда, в сравнение с 50-минутна разходка в градска среда.

Тези резултати имат поразително сходство с медитацията

Седейки край езеро и неговото спокойно вълнение ни дава яснота, блаженство и мир.

Като съзерцаваме постоянно променящия се вид на водопада и слушаме падащата вода, ние се изпълваме със спокойствие и чувство на удовлетворение.

Парковете в града, предлагат еквивалентни медитативни преживявания и могат да окажат голямо влияние върху благосъстоянието и здравето на хората.

Разходките и упражненията на свеж въздух

в природата и събирането на слънчева светлина, засяга мозъка по няколко благоприятни начина.

Упражненията освобождават редица химикали от мозъка, подобряващи здравето и щастието това са ендорфини, серотонин и допамин.

Слънчевата светлина ни зарежда

с ендорфини, серотонин и витамин D. Всички те повишават настроението и здравето.

Насладете се на благоприятните ефекти на природата, като излезете от града, обядвате си в открити места или си просто си вземете зелени стайни растения.

Ние сме част от природата и внасянето на елементи от естествената ни среда във всекидневието има единствено позитивен ефект.

Източник: The Spirit Science