Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Новини

Как контактът с извънземни ще промени религиите по света?

За религиозните хора информацията, че животът на Земята не е единствен, може да промени радикално начина, по който се възприемаме самите ние.

Колко специален е човекът и светът?

Дали нашият свят е изключителен? Добре ли е да се интересуваме от живота на другите планети? Трябва ли да се опитаме да обърнем своите религиозни убеждения към извънземния разум?

Ето кратък преглед на това как някои религии биха се справили при откриване на извънземен живот. 

Има няколко причини да се смята, че юдаизмът ще оцелее при първия контакт. Евреите вярват в отсъствието на ограничения на божествената власт.

Отворени са към идеята,

че Бог може и да е създал повече от един вид, надарен с разум. Раби Норман Лам (Норман Лам) наскоро заяви, че „това, че човека не е уникален, не означава, че е нищожен“.

Затова юдаизма толкова спокойно приема факта, че хората не са единствените интелигентни същества в света.

Професионалният астроном и йезуит Гай Консолманьо, който работи в обсерваторията на Ватикана, по-добре отразява текущите представи на католическата църква за извънземния разум.

Консолманьо смята,

че откриването на представители на извънземни раси няма да създаде никакви проблеми на католическата църква. Той твърди, че има само един Христос.

Този, който е живял, умрял и възкръснал на Земята преди 2000 години.

За привържениците на мюсюлманската вяра новината за съществуването на представители на извънземни цивилизации, особено интелигентни, най-вероятно, няма да бъде изненада.

Ислямските свещени книги

предоставят доказателства за съществуването на интелигентни форми на живот на други планети. Коранът казва, че всички същества във Вселената служат на Аллах, който „знае техния брой и ги брои“.

Будистите смятат Вселената за нещо невъобразимо голям и древно. Поради безкрайният брой въплъщения на душите, те могат да се движат през множество нива в рамките на Вселената.

В момента на смъртта, преродената душа напуска тялото в една част на Вселената и се преражда в друг орган в друга част на Вселената.

Съществуването на извънземен разум е присъщо на будисткия светоглед. Следователно чуждото присъствие няма да бъде заплаха за неговите основни принципи.

Проф. Дейвид Уайнтрауб