Здраве

Как да получим достъп до безграничната сила на ума?

Еволюцията ни тласна да разширим границите си, но не повече, отколкото трябва. В различна среда с правилна стимулация бихме могли да развием пълния си потенциал и да го използваме.

Има няколко тествани начини за това, как да достигнем тази умствена сила:

1. L-Theanine и кофеин

Ако не сте чували за L-Theanine това е аминокиселина, която се намира в чаените листа. Тя спомага за релаксацията и улеснява съня, което допринася за редица промени в мозъка. Повишаване нивата на GABA химикали, както и серотонин и допамин.

Това са успокояващи химикали, известни като невротрансмитери. Регулират емоциите и настроението, концентрацията, бдителността, съня, апетита, енергията и други познавателни умения.

L-Theanine намалява нивата на химикалите, отговорни за стреса и тревожността. Предпазва мозъчните клетки от увреждане, причинени в следствие на възрастта.

Общият ефект води до задействане и освобождаване на мозъчните Алфа вълни, които повишават релаксацията, фокуса и креативността. Кафето също подобрява фокуса и концентрацията, но защо е нужно да се смесват заедно и как ефектът им е толкова силен?

Отговорът е синергия. Комбинацията ви дава мощен когнитивен усилвател на производителността . Тези две съставки се допълват една друга, като недостатъците биват елиминирани.

Например, кофеинът може да създаде безпокойство, но L-Theanine ще предотврати това. Тази комбинация е безопасна и има безброй независими изследвания, които доказват това.

2. Наточете инструментите си

Повечето от нас са фокусирани върху научаването на повече неща, но рядко някой се опитва да разбере как да учи по-добре и по-бързо.

Това е ключово за вашия потенциал. Не за придобиване на повече знания, а за изостряне и оптимизиране на тези, които вече притежавате.

Чудите се как някои хора имат свободното време да четат по една книга на ден. Но тези хора знаят как да четат по-добре и по-бързо от останалите. Те са се научили на скоростно четене.

Научавайки това ще намалите количеството часове, които ви отнемат да прочетете една книга. Тим Ферис дава кратък, но много проницателен урок по скоростно четене. Всичко се свежда до това, да познавате биологията на очите си и как се движат.

Има безброй подобни мета умения, които всъщност изострят вече усвоените от вас умения. Това ще ви позволи да удвоите и утроите общата си ефективност.

Някои мета умения, на които можете да се научите са:

 • Скоростно четене;
 • Управление на времето – ще се научите как да оптимизирате усилията си, за да получавате бързи и качествени резултати;
 • Автоматизация – ще ви научи как да автоматизирате неща, които трябва да направите, но не е нужно да правите;
 • Саморефлексия;
 • Упражнения за баланс;
 • Трениране на основни мускули;
 • Научаване как да учите по-бързо;
 • Подобряване на паметта;
 • Управление на идеи.

3. Влезте в състояние на „поток“

Какво е състояние на „поток“? Това е състояние на пълна концентрация, отдаденост и поглъщане от някаква задача. В това състояние, човек буквално забравя за всичко около себе си, намира смисъл в живота си и се чувства щастлив.

Това състояние има невероятни ползи за здравето. Повишава имунната система и цялостното ни щастие.

Стивън Котлър и Джейми Уил описват научно за състоянията на потока в книгата си „Възходът на Супермен“.

В нея те описват 17-те основни ускорителни процеса на състоянието на потока, които са разделени в 4 групи: психологически, екологични, социални и творчески.

Основната динамика на влизане в това състояние е да правите нещо предизвикателно, което да тества уменията ви, но не и да ви затруднява.

Биологията зад състоянието на потока, показва производство на огромна комбинация от химикали в мозъка. Това са норепинефрин, допамин, анандамид, серотонин и ендорфини. Всичките те са неврохимични вещества за повишаване на производителността.

Има безброй начини за достигане на състояние на поток. Единият е да спринтирате, да пиете два чаши еспресо или два шота водка, да гледате екстремно видео със сърф или сноуборд, да слушате саундтрак на dubstep или тонове, които стимулират Aлфа мозъчните вълни.

4. Практикувайте формула за върхови постижения

Повечето хора прекарват ежедневието си по начин, който ги изтощава, лишава ги от допамин и повишава нивата на стрес.

Съществува формула за перфектен начин на живот и постигане на по-високи умствени резултати:

 • Спете поне 8 часа;
 • Студен душ;
 • Постоянно гладуване (fasting) в комбинация с ядене на храни, богати на протеин и ниско съдържание на наситени мазнини;
 • Слушайте любимата си музика;
 • Упражнения и Медитация.

Всичко това можете да правите в произволен ред, с изключение на студения душ.

Постоянното гладуване означава да не се яде храна в продължение на 16-20 часа дневно.

Също така закуската да бъде 6 часа след събуждането. Някои проучвания показват, че гладуването увеличава мозъчния невротрофен фактор – химикал, който помага на мозъка да изгражда неврони.

Комбинацията от добър сън и студен душ, ще ви даде мощен тласък за начало на деня. Упражненията водят до по-ефективно използване на енергията, изгражда увереност, повишава умствения фокус и улеснява отделянето на нови невро-съединения.

5. Осъществете безграничния си потенциал

Забелязали ли сте, че докато гледате филми със супер герои или гений, за кратък период от време повишавате познавателната си сила?

Това може да е плацебо ефект, игра на роли или блъф, но това ви стимулира да се въплътите в безграничния си потенциал.

Ако успеете да се въплътите в този си потенциал за дълъг период от време, ще се научите как да се докоснете до него сами. Може да направите това по различни начини.

Можете да създадете оптимизирана стойка на тялото, която ви стимулира да се трансформирате в човек, който има отключен неограничен потенциал. Начинът, по който действате и се носите, влияе върху химикалите в мозъка ви.

Според проучване на Харвард, съществуват „Пози на мощността“, които повишават увереността, настроението и поведението.

Усвояването на подобни, увеличава явните и косвени усещания за власт и господство, рисково поведение, ориентация за действие, толерантност към болка и тестостерон, като същевременно намалява стреса и безпокойството.

Можете да създадете списък с филми, песни или всякакви видеоклипове, канализиращи това супер изпълнение и висок потенциал на психическо състояние в съзнанието ви.

Източник: Life Сoach Сode