Новини

В очакване на нови данни за Юпитер

Първите снимки от най-близката повърхност на планетата Юпитер бяха направени бъдат направени в събота.

Приближаването на космическия апарат „Джуно“ до Юпитер бе насрочено за 27 август. „Джуно“  се приближи максимално близо до повърхността на планетата. В момента сондата преминава през пространството на орбитата на най-голямата планета от Слънчевата система и е готова да се събере всички необходими данни. Така за първи път учените ще могат да получат първите снимки на Юпитер, направени от толкова близко разстояние.

Основната работа по събирането на информация се извършва чрез термовизионна камера. Изследователите очакват да получат много различни изображения на повърхността на планетата и нейните полюси, което да им даде нова гледна точка.  Получаването на първата информация от „Джуно“ се очаква да се случи следващата седмица.

Юпитер

„Джуно“ трябва да направи още един кръг в орбитата на Юпитер. Това ще отнеме около два месеца. Космическият апарат беше изпратен преди пет години – през юни 2011 година. По време на втория тур са планирани редица измервания, за да се получи максимално повече информация за планетата Юпитер.

Сега учените са в очакване на първите изображения с такива близки разстояния снимки на Юпитер. В следващите седмици предстои да се разбере на какво ще се натъкнат те.

---

Източник: planet-today.ru