Съзнание

Юнкер: Държавите от ЕС ще изчезнат, ако не се обединят

Държавите от ЕС ще изчезнат, ако не намерят път за обединение. Това предупреди председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той изказа хипотезата си в реч, посветена на 24-годишнината от Маастрихтския договор, положил началото на единната валута еврото.

„След 10 години делът на ЕС в световната икономика ще падне до 15 на сто от досегашните 25 на сто. След още 20 години нито една страна от ЕС няма да влезе в седморката на водещите световни икономики“, изтъкна Юнкер.

„В края на 19 век европейците представляваха 20 на сто от населението на Земята. В началото на 21 век този показател намаля до 5-7 на сто, а към края на днешното столетие ще падне и под 4 процента“, продължи той. „Ще престанем да съществуваме като единни нации без Евросъюза“, добави още той.

Договорът от Маастрихт е съгласуван в този град на 9-10 декември 1991 година и подписан пак там на 7 февруари 1992 година. Той стана ключов за последвалото създаване на еврозоната, определи бъдещите икономически параметри на валутния съюз и критериите за членство в страните на общността. Младият тогава и перспективен политик Жан-Клод Юнкер, който е от Люксембург, бе един от главните автори на документа.

Бгнес/ РИА Новости