Съзнание

Johnson & Johnson купува най-голямата европейска биотехнологична компания за 30 млрд. долара

Американският гигант Johnson & Johnson се съгласи да придобие най-голямата биотехнологична компания в Европа – Actelion Pharmaceuticals Ltd. срещу сумата от 30 млрд. долара.

След седмици на противоречиви преговори, окончателната сделка дава на базираната в Ню Джърси компания J&J достъп до портфолиото на швейцарската фирма за лечение на редки болести. Фармацевтичният гигант от САЩ първоначално изостави разговорите за цената, само за да ги възобнови около седмица по-късно, след като двете компании влязоха в ексклузивни преговори.

Johnson & Johnson ще плати в брой по 280 долара за акция на Actelion Pharmaceuticals Ltd. Окончателната оферта представлява премия от 23% за акциите на Actelion спрямо техните цени на затваряне по време на търговията в сряда на ниво от 227,4 швейцарски франка.

В същото време швейцарския фармацевтичен гигант ще отдели своя бизнес, свързан с създаването на нови лекарства в отделна компания, наречена R&D New Co, като първоначално J&J ще придобие 16% от акциите на новата компания, с опция за придобиване след време на още 16%.

БНР