Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Новини

Изгубеният кораб на Ной. Мистериозната загадка се заплита все повече

Популярният британският вестник Express

съобщава, че е намерен Ноевия ковчег. Останките открили китайски изследователи кинематографисти от група, наречена Noah’s Ark Ministries International (NAMI), базирана в Хонг Конг.

Според изследователитe легендарният библейски кораб е там, където трябва да бъде − на планината Арарат.

Големият въпрос е

дали те са намерили нещо, което заслужава внимание, или не. Турските власти са признали, че останките от Ноевия ковчег са на връх Арарат, както е посочено в Библията.

Но официално те му отреждат друго място в района на т. нар. „Араратска аномалия“. Изглежда, че има  вкаменен остров, който периодично се появява под снега.

Експедиции там не се допускат. Китайците са открили „техния“ ковчег на 18 километра от „аномалната зона“.

През 1974 турското правителство

официално „затваря“ склона Арарат.

Британци изследвали пианината оставили впечатленията си в книги и мемоари. Чарлз Берлиц, в книгата си „Изгубеният кораб на Ной“, цитира казаното от арменеца Геолгий Хагопян.

Той разказва, че през 1905 г., като 8-годишно момче, се изкачил на планината Арарат с дядо си. Там открил ковчег и влязъл в него. На горната палуба видял надстройка с много прозорци. Корпусът на ковчега бил огромен и твърд като камък.

През 1939 г. американското списание „New Eden“

помества интервю с лейтенант Владимир Росковитски, бивш пилот на царската армия. Той твърди, че е намерил Ковчега през 1916 г. по време на разузнавателна мисия.

Доложили на царя и какво става? Николай II изпратил експедиция от 150 души. За две седмици стигнали до ковчега.

Според Росковитски корабът приличал едновременно на гигантски шлеп и товарен вагон. Вътре имало много стаи, големи и малки.

При това малките били затворени с метална решетка. Уви, докладите за експедицията и снимките изчезнали по време на революцията.

Здравият разум диктува,

че ако ковчегът е реален, отдавна трябваше да е изгнил. Изминали са близо 5000 години. Дали дървото може да оцелее до наши дни?

Известният „ковчеголог“, професор от ричмъндския университет Порчер Тейлър, обяснява: „Според Библията, Ковчегът е направен от кедър или кипарис − това дърво е много устойчиво“.

Според Тейлър, през юли 1955 г.

френският индустриалец и изследовател Фернан Наварра намерил еднометрово парче вкаменено дърво, обработено от човешки ръце, на няколко метра от „Араратската Аномалия“.

Корабът може да се е запазил защото е бил замразен в леда. Може би останките от Ноевия ковчег наистина съществуват. Хората, които са го видели, не лъжат и не се заблуждават.

Смущава едно:

всички свидетелства идват от дилетанти в археологията. Това не позволява да се доверим напълно на очевидците. Сериозните учени не вярват на китайците. Те смятат, че техният филм за Ноевия ковчег  е измислица.

НП/2023