Съзнание

Италиански епископ: Войната се предизвиква от властимащите. Те разпространяват омразата

Убийството на руския посланик в Анкара и нападението срещу Коледния базар в Берлин не е извършено от ислямисти. Това изявление бе направено от известния италиански епископ Нунцо Галантино. Истинските мотиви за тези атаки са парите, а не религиозните убеждения, подчертава Галантино пред „Кориере дела Сера“.

„Подтисничеството и себичността са истинските причини за тези атаки. Войните са в полза на властимащите, които притежават парите. Войните са идеална възможност за търговците на оръжие. В крайна сметка цената се заплаща от обикновения човек“, подчерта Галантино.

Той твърди, че не става въпрос за цивилизационен сблъсък, за война между християнството и исляма. „Не, това не е война на цивилизациите. Аз лично не вярвам в това нещо. Тези войни са предизвикани от тези, които имат полза от конфликти. И аз ви казах кои са те! Вулгарността и агресивността създават атмосфера, която развива най-жестоките инстинкти в човека. Това е директен удар срещу нашето съжителство и съвместен живот. Само погледнете какво пишат медиите и по-специално в социалните мрежи. Омразата се разпространява като вирус и ние сме длъжни да сложим край на това“.

Бгнес