Новини

Има ли живот на Антарктида?

Руски учени не изключват възможността да съществува живот на дъното на езерото Восток в Антарктида. Те обаче не могат да изяснят това поради недостатъчната чистота на пробите вода. това признание беше направено на конференция в Института за космически изследвания от ръководителя на лабораторията по криоастробиология в Санктпетербургския университет Сергей Булат.

„Не можем да работим с тези проби вода. Нужна ни е нова методология за събиране на подобни проби. Предполагаме, че ако там има живот, той ще е във водните маси в езерото или на дъното му“, обясни още той.

В бъдеще се предвижда да се прибегне до специални прибори за взимане на проби вода, за да се избегне замърсяването им с течности, използвани при сондажни работи.

Реликтовото езеро Восток е открито с геодезични способи от 33-та съветска антарктическа експедиция през 1987 г. в централната част на Антарктида. Размерите му са 50 км на 250 км, а дебелината на леда над повърхността му е 3769 метра.

ezero

Сондажните работи в района на станцията „Восток” са започнали още през 70-те години на миналия век, когато дори не се е знаело, че под нея има огромен сладководен водоем. Първоначалната цел на учените е била извършване на палеоклиматични изследвания. Езерото Восток е открито през 1996 г. През 1998 г. сондирането е спряно, докато бъдат разработени нови технологии, предотвратяващи замърсяването на водите на уникалното езеро. През 2006, след осем години прекъсване, сондирането започва отново.

В началото на февруари 2012 г., след 30-годишен труд, руският изследователски екип успя да достигне реликтовото езеро Восток, което се намира под около 4 км дебел леден пласт. В продължение на около 20 милиона години водоемът е бил изолиран от външния свят, недокосван от светлина и вятър. Изследователите приключиха сондажните работи, като достигаха водната му повърхност на 3768 м дълбочина под ледената покривка.

vostok