Новини

Превръща ли се Китай в новата космическа суперсила?

Китай може да влиза в световната космическа надпреварата със закъснение, но пък за сметка на това напредва толкова бързо, че започва да се превръща в основен играч.

Миналата седмица страната показа своя Марсиански роувар, който през 2020г. трябва да започне да събира проби на червената планета. Докато Китай държи своите космически програми в тайна, серията от големите проекти дава перспектива, че започваме да ставаме свидетели на възхода на една нова космическа суперсила.

„Китай се развива много бързо и става един от най-големите космически играчи“, каза Фабио Фавата, ръководител на програмната координация в Европейската космическа агенция.

Страната подготвя нова ракета, на име Long March 5, която ще има двигател, даващ възможност за тяга, по-голяма от 1 000 тона по време на излитане. Ракетата ще бъде използвана при изпращането на Марс 2020, както и за лунната сонда Change 5 през 2017 година.

През 2013 г. Китай успешно приключи най-дългата пилотирана космическа мисия, когато космическия апарат Shenzhuo 10 се скачи с орбиталната космическа лаборатория Tiangong 1 и се приземи в Монголия. В космическите планове на страната също влиза и изпращането на голяма космическа станция на име Tiangong-2. Въпреки че е относително по-малка от Международната космическа станция (МКС), космическата станция Tiangong ще има същия капацитет.

Китай работи с Европейската космическа агенция в продължение на няколко мисии, включително мисията Клъстер. В момента те си партнират в нова мисия, която се планира да бъде изстреляна в Космоса през 2021 година.

„Ние сме нови в космическата наука и нямаме много опит“, заяви Ван Чи от Китайската академия на науките. „Международните сътрудничества са прекият път за Китай да се изравни с най-добрите в света. Науката, особено космическата, трябва да бъде отговорност на всички хора по света. Международното сътрудничество е ефективен начин за получаване на максимален резултат“, допълва още Чи.

---

В същото време професор Джоан Фрийз от Военноморския колеж в САЩ казва: „По отношение на проучванията Америка вече е отстъпила лидерската си позиция на Китай“.

През 2011 г. Конгресът на САЩ забранява на НАСА двустранни инициативи с китайската космическа програма от съображения за сигурност. На борда на МКС също не са стъпвали китайци.

Източник: natureworldnews.com