Новини

Завишени нива на радиация от Йод-131 в Европа. Източникът не е установен

Повишени нива на радиация се измерват в цяла Европа през последните дни. Причината е неизяснена. Йод-131 е радиоактивен изотоп, който по принцип не се среща в природата. Измервателни центрове го откриват във въздуха над целия континент. Радиоактивният Йод-131 до момента е засечен в Норвегия, Германия, Финландия, Полша, Чехия, Франция и Испания.

Йод-131 има кратък период на полуразпад около 8 дни. Откритите количества до този момент показват скорошно изтичане. Специалисти от Германия предполагат, че е станал ядрен инцидент. Друга вероятност е изтичане от фармацевтични лаборатории. Все още не е ясно как и защо радиоактивният материал е попаднал във въздуха и как се разпространява над Европа.

През студената война изотопът е засичан след изпитания на ядрени бомби, както след авариите в атомните електроцентрали в Чернобил и Фукушима. Усложнената метеорологична обстановка в Европа затруднява посочването на евентуален източникът. Учените имат предположения, че изотопът е с източник от района на Източна Европа. Германската Федерална служба за защита от радиация оповести, че стойностите на радиация са повишени. Засега те не представляват опасност за здравето на хората. Германски специалисти подозират, че в морето край Северния полюс е имало атомен инцидент, който е разпръснал радиация. Причината за завишената радиация е се още неясна.

Подозренията за ядрен инцидент се засилиха, след като на 17 февруари САЩ са пратили свой самолет, оборудван да измерва радиационния фон. Самолетът от типа WC-135C e направил няколко обиколки над Великобритания. Според британски медии Русия е тествала ядрен взрив на остров Новая земля в Северно море. Геолози обаче опровергават това твърдение, тъй като не е засечена сеизмична активност.

Новината потвърждават Еuractiv.com.

НП