Новини

Във Вселената има 10 пъти повече галактики от предполаганото досега

Констатация

В нашата Вселена има 10 пъти повече галактики отколкото учените предполагаха досега. Това сочи ново проучване на международен екип от астрономи, цитирано от Independent.

През последните години учените смятаха, че във Вселената има между 100 милиарда и 200 милиарда галактики.

Екипът на професор Кристофър Конселайс от университет в Нотингам, Великобритания, работи от дълго време с данните от космическия телескоп „Хъбъл”, разработен от НАСА съвместно с Европейската космическа агенция.

Научна математика

Те изграждат триизмерни изображения и на тяхна база изчисляват броя на галактиките от различни времена в историята на Вселената.

Колкото галактиките са по-отдалечени, толкова е по-трудно на светлината им да стигне до нас. Съвременните телескопи дават възможност да се видим, и то дори частично, едва 10% от галактиките.

Според изследването галактиките са се формирали чрез сливане една с друга. Учените смятат, че в началото е имало много малки галактики и след това те се сливат, стават все по-големи и по-големи.

Прогнозата на експертите

„След 3 до 4 милиарда години нашата галактика, Млечният път, и Андромеда ще се срещнат и ще образуват друга галактика“, прогнозира професор Кристофър Конселайс.

„Учудващо е, че 90% от галактиките в Космоса трябва все още да се издирват. Кой знае какво ще открием, когато ще бъдем в състояние да изучим тези галактики с новото поколение телескопи?“, казва ученият.

Екипът от астрономи е използвал статистически методи и си е служил с това, което се знае за близката част от Вселената, за да предположи какво има по-нататък.

Загадъчни светове

„Това е изследване, което няма да бъде потвърдено, докато не получим телескопи гиганти, които да ни позволят да надникнем много по-добре в тези отдалечени региони“, отбелязва Франсоа Амер от Парижката обсерватория.

Такъв телескоп е European Extremely Large Telescope (E-ELT), който е в Чили и финансира от Европейската южна обсерватория.

Неговото основно огледало има диаметър 39 метра и се предполага да заработи през 2024 година. Това съоръжение ще позволи да бъдат наблюдавани изключително далечни галактики.

Independent.co.uk