Съзнание

Накратко казано. Тайните разговори на военните

Берлин расте ли, расте – през изминалата 2016 г. броят на населението във федералната германска столица е нараснал с около 60,5 хил. души, достигайки до 3,67 млн. души, пише вестник Berliner Morgenpost, като се позовава на последните статистически данни, публикувани в петък.
Ръстът в броя на населението на Берлин се дължи предимно на чужденци, включително от този на регистрираните бежанци. Дялът на чужденците в столицата е 18,4 %, докато 31,4 % от живеещите в Берлин са с имиграционни корени.

Високопоставен американски командир за Близкия изток се е отправил на тайно посещение в северната част на Сирия, където се е срещнал със силите, борещи се срещу близкоизточната радикална групировка „ДАЕШ“, предава AFP, цитирана от агенция Фокус.

Генерал Джозеф Вотел, който ръководи Централното командване, е провел срещи с лидери от Сирийските демократични сили (СДС) в първото по рода си пътуване, предприето от представител на новата администрация във Вашингтон.

Действията на американския президент Доналд Тръмп срещу терористичната групировка „ISIS“ в Сирия го изправят пред незавидния избор. Да изолира държавата членка на НАТО Турция, като разчита на кюрдските бойци. Или да приеме план, който може да забави напредъка и да изисква много повече американски сили, предават агенциите. Въпреки месеците усилия на САЩ да успокоят притесненията на Турция, Анкара е неспокойна. Тя продължава да настоява офанзивата да бъде извършена от арабски бойци. И подкрепата на турските сили, а не от ръководените от САЩ сирийски демократични сили. В тях участват не само арабски, но и кюрдски бойци, считани от Анкара за заплаха.

НП/по Фокус