Здраве

Имат ли общ прародител на синеоките хора?

Ново изследване, проведено от екип учени от университета в Копенхаген, разкрива тайните около произхода на тази генетична черта.

Сините очи са не само красива черта, но и интересен феномен в света на генетиката. Нови изследвания показват, че хората със сини очи всъщност имат общ прародител.

Този интересен факт беше открит

благодарение на генетични тестове, които позволиха на учените да проследят историята на сините очи в продължение на хиляди години.

Учените казват, че всички хора със сини очи на Земята имат общ прародител и това се дължи на генетична мутация, възникнала преди между шест и 10 000 години.

Генетичният експерт професор Ханс Айберг

обяснява, че всички наши далечни предци преди това са имали кафяви очи и генът OCA2 е играл важна роля при определянето на цвета на очите.

Генът OCA2 кодира протеина P, който контролира производството на меланин, пигментът, отговорен за цвета на косата, очите и кожата.

Въпреки това, мутация в този ген създава „превключвател“, който прави невъзможно производството на кафяви очи.

Този превключвател открит в следващия ген, ограничава действието на гена OCA2, намалявайки образуването на меланин в ириса, което придава на очите син цвят.

Според професор Айберг

това превключване на гена OCA2 е уникално и еднакво при всички хора със сини очи, което сочи към общ прародител.

Обратно, при хората с кафяви очи, областта на ДНК, която контролира производството на меланин, показва значителни индивидуални вариации.

Интересното е, че цветът на очите

е генетична променлива, контролирана само от един ген. Сините очи са рецесивна черта, въпреки че кафявите очи са доминиращи.

Това означава, че двама синеоки родители не могат да имат дете с кафяви очи.

Двама родители с кафяви очи обаче имат шанс да имат дете със сини очи, ако и двамата имат генетична смесица от сини и кафяви очи.