Новини

Идва рядко явление, което се случва на 80 години

Скоро в нощното небе ще има събитие, което обещава да бъде едно от най-забележителните и запомнящи се астрономически събития на това десетилетие.

Звездата T Corona Borealis (T CrB), известна също като повтаряща се нова, се готви да избухне, като временно изсветлява 1500 пъти и става видима с невъоръжено око.

Това рядко явление, което се случва приблизително веднъж на всеки 80 години, представлява уникална възможност за астрономите и наблюдателите на звезди да станат свидетели на космически феномен.

Предишната среща

Последният път, когато T CrB пламна, беше през 1946 г. и сега, десетилетия по-късно, очакваме завръщането му отново.

T CrB е част от двойна звездна система, където бяло джудже натрупва материал от своя звезден спътник.

Този процес кара водорода да се натрупва на повърхността на бялото джудже, което в крайна сметка детонира, причинявайки изригване, видимо от Земята.

Предишни наблюдения показаха, че звездата потъмнява преди да избухне и точно това е спадът в яркостта, който беше регистриран през последните няколко месеца.

Спектакъл до седмици

Това показва, че следващото огнище на T CrB е точно зад ъгъла и може да се случи през следващите седмици и месеци.

За тези, които искат да станат свидетели на това невероятно събитие, се препоръчва да се запознаят с местоположението на съзвездието Corona Borealis, което се намира между звездите Вега в Лира и Арктур ​​в ботушите.

Северната корона изглежда като полукръг от звезди и се намира в сравнително тиха част на небето, което прави T CrB по-лесен за намиране.

Астрономи и небесни ентусиасти по целия свят търпеливо се подготвят за това събитие.

по ББС