26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Унгария с нова ограда на границата. Орбан: ЕС сбърка с Турция

Втората ограда по унгарско-сръбската граница ще бъде изградена напълно до края на месец май. По този начин ще се предотврати нова мигрантска вълна, която идва от Турция. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред държавното радио в Будапеща.

Според него „Европейския съюз е сбъркал като е разчитал само на Турция за спиране на миграцията. А в същото време критикува властите в Анкара“.

„Със сигурност тук не става въпрос за умна политика. Да предадем сигурността си в турски ръце и в същото време да ги мачкаме, нападаме, критикуваме и да твърдим, че не са достатъчно демократични, да предизвикваме конфликти с тях“, подчерта Виктор Орбан.

От Будапеща твърдят, че втората ограда е необходима, за да се предотврати новата мигрантска вълна, която се очаква през тази година да достигне до унгарските граници. Началникът на кабинета на министър-председателя Янош Лазар миналия месец съобщи, че кабинетът е отпуснал 130 млн. долари за изграждането на ограда и лагери за мигранти.

В същото време в днешния брой на сръбското издание „Блиц“ се твърди, че „армията е готова да защитава държавните граници с оръжие“. Това идва в отговор на заплахите на Ердоган да наводни Европа с мигранти.

НП/ Бгнес