Съзнание

Унгария: Джордж Сорос подкопава демокрацията в страната

Дейностите на организации, финансирани от американския милиардер Джордж Сорос в Унгария са „анти-демократични“, тъй като тяхната цел е да подкопаят правителството в Будапеща. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в интервю за телевизия RT. „Сорос би искал това правителство да се провали, защото той не харесва нито нашия подход, нито нашата политика“, заяви още външният министър.

„За нас е много антидемократично, ако някой от чужбина би искал да повлияе върху вота на унгарските избиратели“, твърди още той.

Преди дни унгарският парламент започна обсъждането на законопроект, позволяващ на властите да одитират ръководители на неправителствени организации и да поискат подробни отчети за чуждестранните дарения. По-рано през януари, председателят на управляващата партия ФИДЕС Силард Немет заяви, че тези организации трябва да бъдат изтласкани от страната с всички налични инструменти.

Външният министър Сиярто цитира и разузнавателни доклади, в които се твърди, че „има организации, които са помогнали на незаконни мигранти да намерят начини да влязат в Унгария, да им се покаже точно откъде да преминат границата, да разберат как се кандидатства за статут на убежище, и разузнавателните анализи са показали, че Джордж Сорос стои зад тези организации. “

НП/ RT