Новини

На колко години е Луната?

Учените най-накрая могат да кажат колко стара всъщност е Луната. Оказва се, че нейната възраст е 4,51 милиарда години. Датирането стана възможно благодарение на лунни проби на скални мостри, събрани от мисията „Аполо 14“ през далечната 1971г. Според новите данни Луната се е образувала около 60 млн. години преди Слънчевата система. Това означава, че спътника е по-стар, отколкото смятаха учените досега.

Предишна хипотеза гласеше, че всъщност Луната се е появила между 100 и 200 милиона години след създаването на Слънчевата система. Очевидно с напредването на технологиите и множеството възможни изследвания, става все по-ясно, че досега учени и изследователи са грешали относно нашия естествен спътник.

„Установяването на възрастта на Луната е от съществено значение за разбирането на еволюцията на Слънчевата система и формирането на каменистите планети, в това число и на Земята. Въпреки това, независимо от нейната важност, възрастта на Луната никога не беше изчислявана правилно“, посочват изследователите на екип, воден от Мелани Барбони от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Фрагментите от „Аполо 14“ са от минерала циркон и са миниатюрни – не по-големи са от песъчинки. Някои от 8-те проби циркон са използвани и в предишни изследвания, извършени също от учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Предполага се, че Луната е формирана от каменни късове, които са се отскубнали от Земята при сблъсъка й с Тея – небесен обект с размерите на планета, който се е намирал в ранната Слънчева система. Тея е планета, която се е сблъскала със Земята преди 4.5 млрд. години.

Наскоро изследователи обявиха, че между планетата и Земята някога е имало „жесток челен сблъсък“. Силата на сблъсъка между двете небесни тела е предизвикал създаването на новата „обща“ планета Земя, а отчупено парче от тях е формирало Луната.

Източник: БТА