Новини

Как е създадена Луната? Учени с нова теория

Израелски учени представиха нова теория за образуването на Луната. След космически сблъсъци няколко по-малки небесни тела са се слели в едно и са образували Луната такава, каквато я познаваме днес.

Досега се считаше, че чудовищно съприкосновение е откъртило в миналото част от Земята и по този начин се е образувал нашият естествен спътник. Но според екипа на Ралука Руфу от Института Вайцман в Реховот, нещата са протекли по друг сценарий. Множество по-малки колизии са образували мини-луни преди милиони години, които с времето са се слели в една много по-голяма.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Изследователите са провели над 1000 компютърни симулации и преценили, че около 20 сблъсъка са „захранили“ днешната Луна при нейното зараждане.

Оказва се, че това е всъщност една стара теория за възникването на нашия естествен спътник, на която израелските учени сега вдъхват нов живот. Техните компютърни модели подсказват, че в орбитата на Земята в миналото са кръжали няколко по-малки мини-луни, образувани от по-ранни сблъсъци с пра-Земята.

AP, БТА