Съзнание

Обърнаха процеса на стареенето. Американски учени с революционно откритие

В продължение на десетилетия, хората се чудят как да останат млади завинаги. Съвсем скоро мечтата за „вечен живот“ може и да се превърне в достижима. Екип от учени успяха да обърнат процеса на стареене и драстично да удължат живота на човешки кожни клетки. Изследователи от лаборатория „Салк инститюд” в Калифорния са категорични, че приложението на този процес върху хора може да позволи на човечеството да живее в продължение на векове.

Първоначално резултатът е бил успешен върху група опитни мишки, които страдали от заболяване, водещо до преждевременно стареене. Сензационното  откритие не се основава на генетика, а на теорията, че процесът на стареене се внася в човешкия организъм от външни фактори като замърсяване, тютюнопушене, употреба на алкохол и редица други. Чрез умела клетъчна манипулация, биолозите успели предизвикат генетичен отговор, който въздействал на стареенето, предизвикано от външни фактори, така че клетките да бъдат върнати в „зародишно състояние.“ Изследователите са обнадеждени, че това откритие ще даде възможност за вечен човешки живот или поне за драстично увеличаване на неговата продължителност.

Опитите с преждевременно стареещите мишки довели до множество подобрения, като биолозите успели да увеличат продължителността на живота им с около 30%.

„Нашето изследване показва, че застаряването не се развива само в една единствена посока. То има пластичност, което позволява с внимателни модулации да се въздейства върху процеса на стареене и той да се обърне. Много от нас вярват, че стареенето не е нещо, което можем да манипулираме, но тези наблюдения показват точно обратното. Това, което правим е подмладяване на клетки. Това е процес, който ние наричаме клетъчно препрограмиране, водещ клетката обратно към своето първоначално състояние“, каза професор Хуан Карлос Изписуа Белмонт.

Доктор Алехандро Окампо добавя: „Това, което ние и други лаборатории за стволови клетки наблюдаваме е, че когато се индуцира клетъчно препрограмиране, клетките изглеждат по-млади. Въпросът е, дали ние можем да предизвикаме такъв процес на подмладяване и в живо човешко същество. “

Професорът по генетика в Харвард, Дейвид Синклер, който е посветил голяма част от работата си в изучаване на възможностите за противодействие на стареенето, казва: „Тази работа е първият проблясък, че ние може да живеем в продължение на векове. Моята лаборатория има много доказателства, че основният двигател на това, което наричаме отличителни белези на стареене, всъщност се дължи на епигенетична промяна. “

Проучването в лабораторията на Салк е проведено върху мишки на средна възраст, чрез епигенетично препрограмиране, което би могло да се приложи и върху хора, като съществува вероятност да се възстановят, подмладят и възвърнат функциите, дори на клетки от столетник.

„В други проучвания, учените напълно препрограмират клетки по целия път обратно до състояние, наподобяващо стволовите клетки. Но ние за пръв път показваме, че чрез изразяване на тези фактори може за кратък период да се запази клетъчната идентичност, докато на белезите на стареене претърпят регрес“, каза Предийп Реди, научен сътрудник от „Салк инститюд“ .

„Очевидно е, че мишките не са хора и ние знаем, че ще бъде много по-сложно да се подмлади човек. Но това изследване доказва, че застаряването е много динамичен процес, на който може да се въздейства и който е много по-податлив на терапевтични интервенции, отколкото предполагахме досега“, добавя в заключение професор Белмонте.

НП