България

Ужасът в Свищов. 40 години по-късно след 7.6 по Рихтер

Със заупокойна литургия в Свищов ще бъде отбелязана 40-годишнината от земетресението, при което загинаха 109 души. Тогава спасителната операция е продължива до 11 март. Комунистическата преса прикрива с всички сили истината за ужаса в дунавския град. Служители на милицията, военните и тайните служби са командировани в Свищов. Истината за жертвите е прикривана дни наред. Партията изпраща техника от цялата страна на терен, а Тодор Живков посещава пострадалите на третия ден.

Официалната статистика твърди, че жертвите са 109 човека. Сред тях са 27 деца. Според заключенията на патоанатомите причината за смъртта в 90% от случаите е задушаване.

Дарик сподели днес историята на Тодор Георгиев, служител в криминалния отдел на МВР във Велико Търново. Той си спомня, че Тодор Живков е поискал информация за загиналите, от които 15 са били инженери, 11 служители на МВР, шестима учители и четирима директори на институции.

В петте дни след земетресението с магнитут 7,6 по Рихтер с епицентър Вранча, когато са провеждани спасителните операции, са следвали вторични трусове.

В дейностите са се включили над 80 униформени от районните управления на МВР от целия регион, както и военни от поделенията в Свищов, Велико Търново и Белене, казва Георгиев. Задачата им била да разчистят руините, да помогнат за спасяването на хората и да осигурят кордон срещу мародерства.

Оригиналният протокол с имената на жертвите, съхраняван от Тодоров ще бъде дарен на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

НП/Дарик