Съзнание

Хакерска атака в Европейската комисия

Европейската комисия спря изцяло работа в четвъртък, след като сайтът и сървърите й са били нападнати, съобщават различни медии, като се позовават на изявления на говорител на институцията.

В ранния следобед вчера е била засечена първата вълна от огромен брой заявки за търсене на информация в сайта на комисията. Това е блокирало сайта, но същевременно са установени и опити за пряка намеса в сървърите на ЕК.

Служителите на комисията са прекъснали работа, тъй като по същество са останали без достъп до интернет. Засега от институцията не съобщават дали са установили откъде идва нападението. Уточнява се, че няма изтичане на информация от информационната система на ЕК, където се съхраняват и много файлове с гриф за поверителност.

Времето на нападението съвпада с две събития, свързани с вчерашната дейност на ЕС – гласуването на резолюцията на Европейския парламент за спиране на преговорите с Турция за присъединяване, както и с посещението на украинския президент Петро Порошенко в Брюксел.

Специалисти по информационни мрежи на комисията отбелязват, че подобни нападения се извършват „на вълни“ и изразяват опасения, че институцията може да бъде блокирана отново.