Съзнание

Хакерска атака в Туитър. Десетки профили са атакувани с протурско съдържание

Туитър потвърди за голяма хакерска атака. В резултат на нея върху редица популярни акаунти на привърженици на Турция бе поставен текст, който осъжда „Нацистка Германия” и „Нацистка Холандия”.

“Нацистка Германия, Нацистка Холандия. Това е малък османски шамар за вас. Ще се видим на 16 април. Какво съм написал? Научете турски“, се казва в публикуваното от профилите съобщение. Текстът съдържа свастики и е придружен от видео с части от реч на турския президент Реджеп Ердоган.

„Уведомени сме, че има проблем, засегнал много акаунти тази сутрин”, заяви говорител на Туитър. Той добави, че източникът на атаката е проследен до трета страна, чийто права са били отнети.

Сред потърпевшите профили в социалната мрежа са тези на френското икономическо министерство, на службата на Би Би Си за Северна Америка, немския футболен отбор Борусия (Дортмунд), на тенис легендата Борис Бекер, както и на неправителствената организация „Амнести Интернешънъл“ и УНИЦЕФ САЩ.

Атаката идва на фона на продължаващия конфликт между правителството в Анкара и други европейски държави, сред които Германия и Холандия, които отказаха да разрешат на турски министри да проведат срещи с турски избиратели. В отговор президентът Ердоган обвини както Берлин, така и Хага, че действат като нацисти.

С датата 16 април хакерите имат предвид деня, за който е насрочен референдумът за изменения в турската конституция, които предвиждат преминаването към президентска форма на управление в страната.

От френското икономическо министерство и Би Би Си Северна Америка потвърдиха за атаката. Те съобщиха, че вече са върнали контрола върху профилите си.

НП/ Бгнес