Съзнание

Гугъл продава бизнеса си със сателитни снимки

Компанията-майка на „Гугъл“ – „Алфабет“ съобщи официално, че продава бизнеса си за събиране на геопространствена информация „Тера Нова“. Купувачът е стартъпът „Планет Лабс“, базирана в Сан Франциско компания, създадена от бивши учени от НАСА. Частният сателитен оператор е един от малкото стартъпи, чиято амбицията е да създадат по-малки и далеч по-евтини сателити.

Според официалното изявление на „Алфабет“ по повод сделката, „Гугъл“ ще сключи с „Планет Лабс“ дългогодишен договор за обмяна на геопространствени данни и така ще й помогне в набирането на нови клиенти и спонсори. Решението на „майката“ на „Гугъл“ да се раздели с поредно свое звено не е изненадващо предвид факта, че от две години компанията е в нова ера на финансова дисциплина, която започна с встъпването в длъжност на новия финансов директор Рут Порат.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Още миналият месец дори в американските медии се появиха спекулации за евентуалната продажбата, но беше неизвестно дали „Планет Лабс“ ще успее да събере необходимия капитал, за да финансира сделката и да продължи операциите на „Тера Бела“.

„Тера Нова“ беше закупена от Google през 2014 г. за 500 млн. долара и тогава компанията все още беше позната като „Скайбокс Имиджинг“. В момента нейно притежание са седем сравнително малки сателита от по 100 кг в Космоса.

БГНЕС