Новини

Google и Netflix в търсене на чужди цивилизации

Компаниите Google и Netflix съвместно създават собствени алгоритми за изкуствен интелект, които ще търсят извънземен живот. Според експерти, този метод позволява да се работи хиляди пъти по-бързо, отколкото днешните методи за прогнозиране. Освен това ще се увеличи многократно изчисляването на вероятността дали в дадена планетарна система има живот.

Учените се надяват, че инструментът ще локализира цели планетарни системи и ще разкрие нова ценна информация за екзопланети, определяйки тяхната стабилност и вероятност да поддържат живот.

Специалната техника, наречена машинно учене е тип изкуствен интелект, който позволява на компютрите да се учат сами, без да получават непрекъснато информация или да бъдат програмирани от хората. Тези иновативни системи са проектирани да се учат как да се самоусъвършенстват. Така факторът човешка грешка автоматично отпада.

В момента тази технология се използва, за да се претърсва Космоса за далечни планетарни системи, където може да съществува живот. Учените използват много методи за откриване на екзопланети, които могат да предоставят информация за размера и орбиталните им периоди. Тези технологии  не могат да определят масата или елипсата на орбитата. Благодарение на изкуствения интелект  в близко бъдеще програмата трябва да бъде в състояние да предскаже параметрите с висока точност, с акцент върху информацията за размера на планетите и техния орбитален период.

Използването на изкуствен интелект значително и по-точно ще обработва информацията, получена от Космоса. Не е ясно каква е причината двете компании да предприемат подобна стъпка в посока на търсене на извънземен разум, но очевидно инвестицията ще бъде голяма.

НП/ planettoday