Съзнание

Германия няма да разреши митинг за референдума на Ердоган

Германия няма да разреши на турския президент Реджеп Ердоган да проведе агитационен митинг за референдума за поправките в конституцията. Правителството на Северен Рейн-Вестфалия вече заяви твърдия си отказ Ердоган да проведе агитационен митинг там. Ралф Йегер, министър на вътрешните работи и местното самоуправление, заяви, че федералното правителство няма да допусне подобна проява нито на територията на провинцията, нито другаде в страната. „Немислимо е да се провежда кампания с пропаганда на конституционни промени, които означават ограничаване на свободата на словото, нарушаване на основни права и връщане на смъртното наказание. Длъжни сме да блокираме намерението на Турция да пренесе вътрешно-политическото си напрежение в Германия“, подчертава Йегер.

В началото на седмицата и министърът на интеграцията Райнер Шмелтцер направи подобно изявление. Айдан Йозоуз, министър от турски произход в германското правителство с ресор по интеграцията, също се противопостави на митинга на Ердоган.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Ердоган е имал намерението да осъществи визита в Германия през месец март и да организира митинг с турската общност в Северен Рейн-Вестфалия. Пред вестник „Билд“ пресаташето на турското посолство Рефик Соукоглу отхвърля твърденията за подобни планове на Ердоган, тъй като до момента не е постъпило официално искане за това.

Бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц подкрепя решението на правителството на Северен Рейн-Вестфалия да не допусне митинга на Ердоган. „Ние със задоволство посрещаме лидерите на всички съседни и приятелски страни. Но с уговорката, че в една демократична държава е налице върховенството на закона и принципите на демокрацията се спазват безусловно“, коментира Шулц.

Бгнес