Новини

Германия мюсюлманска територия до 2050 година. Хибридно или факт?

Мюсюлманите скоро ще залеят Европа. А ислямът ще стане най-многочислената религия в света.

Пълни глупости, казват учените по повод подобни безпочвени и безотговорни твърдения в социалните мрежи. Но отговорът на мрежата е различен.

Тревогите на хората не кореспондират със заплатите на мастити професори и учени.

Европа загива!

тази мрачна прогноза непрекъснато се върти из интернет. Разпространяват я какви ли не „Фейсбук”-групи, акаунти в „Туитър” и видеа в „Ютюб”.

Според автори в Германия те стряскат хората с плашилото, наречено „Гибелта на християнския свят”, пише Джени Щерн на сайта на ARD.

„Пълзяща ислямизация на Европа”, така се казва едно видео в „Ютюб”, което се върти вече от няколко години в тази социална мрежа.

Видеото изобилства с твърдения, никое от които не може да бъде доказано. Едно от тях, например, гласи: „90% от прираста в Европа след 1990 година се дължи на мигрантите-мюсюлмани.” Но днес може би нещата изглеждат по този начин.

Глупости или факти

Пълни глупости, казва Райнер Клингхолц, шеф на германския Институт за населението и развитието.

Прирастът всъщност се дължи главно на това, че в Европа броят на новородените е по-висок от броя на починалите, пояснява демографът.

Освен това трудно може да се преброят мигрантите мюсюлмани в Европа, понеже в официалните регистри няма данни за религиозната принадлежност.

„Тази принадлежност може да се изведе само косвено – според страните, от които те идват”, обяснява Клингхолц.

Статистика

Благонадеждни статистически данни дава институтът „Пю” във Вашингтон. Тамошните специалисти стигат до извода, че между 1990 и 2010 година броят на мюсюлманите в Европа се е увеличил от 29,6 милиона на 44,1 милиона.

Това в проценти означава, че общият им дял в европейското население е нараснал от 4,1 на 6 на сто.

Какво предстои?

Ако от тези цифри се направи прогноза за 2050 година, тя ще покаже, че тогава процентът на мюсюлманите сред европейското население ще бъде между 10,4 и 15,2 на сто.

Стига по това време да не бъде заличена самата християнска Европа от картата на света.

Институтът не разполага с данни за прираста на мюсюлманите в Европа.

А авторът на видеото в „Ютюб” не посочва никакъв източник на своето твърдение. Така, че иди ги разбери, но пък е добре да сме с широко отворени очи.

НП/DW