Съзнание

Откриха древен потънал континент. Мястото днес е популярна дестинация

В епохата на динозаврите древен континент се откъсва от Гондвана и след няколко милиона години потъва заедно с всичките си обитатели.

Мавриций и редица други острови в Тихия океан вероятно се намират над район, където е съществувал микроконтинент. Причината, според геолози, е мощно изригване, от което се образува остров Мавриций. От изданието Nature Communications пишат, че откритието е било направено още през 2013 година. Необходими са били допълнителни изследвания на терен, за да бъде потвърдена хипотезата. Датировка направена с най-новите технологии говори за събития отпреди 3 милиарда години.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

В онези времена тази част от сушата е влизала в състава на супер континета Родиния. След това в резултат от разпада му се образува Гондвана. В последния период на Креда от Гондвана се отделя Индийския субконтинент и Мадагаскар. Микроконтинента, който става основа на съвременния Мавриций се образува по същото време. Това се случва преди около 90 милиона години. Но след това, Мадагаскар и Индийския субконтинент започват да се раздалечават един от друг. Това е фатално за сравнително малката земя.

Протомаврицийският континент се оказва в капан между двете земи и континенталната му кора започва да изтънява заради разтеглянето. След няколко десетки милиона години на неспирен процес апокалипсисът настъпва. Възможно е да имало и мощно изригване на супер вулкан. Основата на микроконтинента с площ около 150 хиляди квадратни километра е твърде тънка и той потъва. Като се има предвид голямото разнообразие от необичайни видове в Индийския субконтинент и Мадагаскар, можем да предположим, че той е бил убежище на уникални растения и животни. Всички те са заличени от лицето на земята завинаги.

НП/Nature Communications