Новини

Френският премиер подава оставка. Включва се в битката за президент

Френският премиер Манюел Валс ще подаде своята оставка. Причината е, че той се включва в надпреварата за президентските избори, предадоха световните агенции.

Социалистът Валс направи това съобщение в Еври, предградие на столицата Париж, на което беше кмет преди време. Така той сложи край на продължилите една седмица спекулации около своята потенциала кандидатура. Валс прикани всички французи, които отхвърлят крайната десница да гласуват за него. Той каза, че издига кандидатурата си, защото смята, че Франция трябва да е силна и независима на фона на Китай, Русия, САЩ и Турция, предаде ТАСС.

„Моята кандидатура е кандидатура на помирението. Днес имам една отговорност и тя е да обединя хората. Първичните избори дават една невероятна възможност на хората – тази да пресъздадат единството“, каза Валс в речта си в Еври.

Той обеща, че Франция няма да преживее отново травмата от 2002 г., когато кандидат за президент от крайната десница стигна до втория тур на президентските избори, визирайки елиминацията на социалистическия кандидат Лионел Жоспен още на първия тур.

Валс добави, че Франция трябва с цялата си тежест да окаже влияние в света, който няма нищо общо със света преди. Той припомни, че днес има заплаха от тероризъм, глобално затопляне, негативен ефект от глобализацията, че ЕС е отслабен и че има подем на крайнодесните сили.

Управляващите социалисти ще организират първични избори в два тура през януари, за да определят своя кандидат за президентския пост. Освен Валс досега в надпреварата се включи и Арно Монтбур.

Претендентът на социалистите ще се бори на президентските избори напролет срещу кандидата на десницата Франсоа Фийон, лидерът на крайната десница Марин льо Пен и независимия Еманюел Макрон, който беше част от правителството на Оланд.

БТА/ ТАСС